Saç dökülmesi birçok nedenden kaynaklanabilir. Mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği, hormon bozukluğu gibi durumlar saçların deride tutunmamasına ve bu nedenle saç dökülmesine sebep olabilir. Saç dökülmelerine neyin iyi geldiği ise merak edilen bir soru olarak karşımıza çıkıyor. Biz de sizler için, saç dökülmesine iyi gelen yöntemleri araştırdık ve derledik.

Günde Kaç Saat Uyumalıyız? Günde Kaç Saat Uyumalıyız?

Saç Dökülmesine Nedir?

Saç dökülmeleri cinsiyet fark etmeden, birtakım faktörler sebebiyle gelişebilir. Mevsimsel değişiklikler, stres, hormon bozuklukları, demir eksikliği gibi faktörler saç dökülmesine sebep verebilmektedir. Sağlıklı saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur ve erişkinlerde yıkamaya ve taramaya bağlı olarak günlük ortalama 100-150 adet saç teli dökülmesi normal karşılanır. Ancak bazı durumlarda saç dökülmesi fazlalaşabilir ve bu durum kişilerde mental olarak problemlere yol açabilir.

Saç dökülmesi birçok etkene göre değişiklik göstererek ortaya çıkabilir. Bu etkenler;

  • Hormanal ve besinsel faktörler,
  • Kimyasal maddelere maruz kalmak,
  • Genetik yatkınlık,
  • Sistemik hastalıklar,
  • Kıl gelişimi bozuklukları,
  • İlaçlar,
  • Psikolojik stres,
  • Saçlı deri hastalıkları olarak sıralanabilir.

Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürmektedir ve bu durum yılda 3 kez tekrarlanabilir. Ancak yılda 3 kez olan bu durum 2 aydan fazla sürdüğünde ciddi hastalıkların habercisi olabilir ve bu durumda bir uzmanla görüşülmelidir. Saç dökülmesi genellikle tetikleyici faktörden 3-4 ay sonra başlamakta ve bu faktörler tedavi edildikten 6-12 ay sonra normale dönebilmektedir.

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Saç dökülmesi tedavisi için doğru tanı önemlidir. Dermatoloji uzmanının muayenesi ile dökülmeye neden olan faktörler belirlenir ve uygun tedavi planı oluşturulur. Saç dökülmesi yaşayanlar, saça zarar verebilecek ürünlerden kaçınmalı ve protein açısından zengin beslenmeye özen göstermelidir.

Doğal tedavi yöntemleri arasında protein ve multivitamin alımı önemlidir. Ayrıca, biberiye, jojoba, lavanta, nane, çay ağacı gibi esansiyel yağlar saç dökülmesini durdurabilir. Saç derisine düzenli masaj yapmak, saç dökülmesini önleyebilir. Saçları düzenli yıkamak ve saç derisi bakımını sürdürmek de önemlidir.

Tıbbi tedavi yöntemleri arasında minoksidil içeren saç dökülmesi ilaçları bulunur. Hindistancevizi yağı ve aloe vera, saç köklerini besleyerek saç dökülmesine karşı etkili olabilir. Lazer tedavisi ve saç mezoterapisi, saçların yeniden büyümesine yardımcı olabilir. PRP saç tedavisi ise hastanın kendi kanının kullanıldığı bir yöntemdir. Saç ekimi, özellikle erkek tipi saç dökülmesi için kalıcı bir çözüm sunabilir.

Muhabir: Salih Demirelli