ARDA KEMAL ATAY
Hasta takibi de yaptıklarını belirten Sakar, son yıllarda yaşanan büyüme ve yapılan yatırımlarla Türkiye'nin, dünya çapındaki sağlık turizmi haritasında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Bu noktada Türkiye, sağlık turizminde öne çıkan bir destinasyon hâline gelmiş ve turizmin ülke ekonomisine ciddi katkılar sunmuştur dedi.
Ülkenin kaliteli sağlık hizmetleri, modern tıbbi altyapıları, uzman doktorları, rekabetçi fiyatları ve turistik cazibesi, sağlık turistleri için çekici kılan faktörler bulunmaktadır. Bu anlamda sektörde kayıtsız çalışan şahısların olduğuna dikkat çeken Sakar, “Bu durum hem ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor hem de yurt dışında yanlış temsil edilmemize yol açıyor. İnsanların aldıkları hizmetler, ülkelerine dönen misafirler tarafından memnuniyet derecesine göre iyi veya kötü reklam olmaktadır. Bu durumu göz ardı edemeyiz” şeklinde konuştu.
“Ankara, Türkiye'deki sağlık turizmi konusunda önemli bir merkezdir ancak genellikle ülkenin turizm merkezleri olan İstanbul, Antalya ve İzmir gibi büyük şehirlerle kıyaslandığında daha az bilinir” ifadelerini kullanan Sakar, “Ancak başkent olması ve birçok sağlık kuruluşuna ev sahipliği yapması nedeniyle Ankara, özellikle yetkilendirilmiş 394 klinik ve sağlık tesisi -bizler gibi- 109 aracı kuruluş ortaklığında 2023 yılının ilk 9 ayında 226 bin 739 kişi olan yabancı hastaya sağlık turizmi alanında hizmet vermiştir. Geçen sene 337 bin 326 yabancı hastaya hizmet veren başkentimizin bu alanda ülke ekonomisine katmış olduğu gelir 1 milyar 11 milyon 978 bin dolar iken 2023 yılının ilk 9 aylık verilerine göre bu sayı 680 milyon doları aşmaktadır ve yıl sonu tahmini gelir ise yine 1 milyar doların üzerinde olacağı yönündedir” ifadelerini kullandı.
Sağlık turizmi bir kişinin kendi ikamet ettiği yerden ayrılıp sağlığını iyileştirme ya da sağlığını korumaya yönelik tedavi hizmetleri amacıyla gelip tedavi alıp ülkesine geri dönmesi demektir. Bu noktada özellikle “turizm” kelimesine yönelik açıklama yapan Sakar, “İnsanlar gezelim görelim istiyor ancak bu başlı başına yanlış bir algıdır. Çünkü gelen hastalarımıza -üzülerek ifade ediyorum ki- ‘turistik vatandaş, yabancı para’ gözüyle bakılmaktadır. Olması gereken bizleri tercih eden hastalarımızın en iyi şekilde tedavi edilmesi, onların sorunlarının çözülmesi ardından tabii ki de verilen bu hizmetlerin karşılığı olarak bir katma değer yaratılmasıdır” dedi.