Ankara’nın en büyük sanayi sitelerinden biri olan Şaşmaz Oto Sanayi Sitesi’nde yıllardır süregelen erkek egemenliği, genç bir kadın usta tarafından kırılıyor. 22 yaşındaki Mia Uyanık, çocukluk yıllarından itibaren ilgi duyduğu oto tamirciliğinde kendini kanıtlamış durumda. Fotoğrafçılık ve grafik tasarımı mezunu olmasına rağmen motosiklet ve motor tamiri konusundaki merakı onu bambaşka bir kariyer yoluna yönlendirdi.
Meslek Lisesinden Sanayiye Uzanan Yolculuk
Mia Uyanık, Sincan Pınarbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Fotoğrafçılık ve Grafik Tasarımı bölümünden mezun oldu. Ancak motosikletlere duyduğu ilgi, onu sanayiye yönlendirdi. Lise eğitimi sırasında motosiklet kasklarına metal sac tasarımları yaparak başlayan süreci, motosiklet tamirciliğine olan ilgisinin artması izledi.
Otomobil tamirciliğine olan ilgisini fark ettikten sonra Şaşmaz Oto Sanayi Sitesi'nde bir oto tamirhanesinde çırak olarak çalışmaya başladı. İlk başta basit işleri yaparak mesleği öğrenmeye başlayan Uyanık, kısa sürede motor tamiri ve ağır bakım işlerinde ustalaştı.
Sanayi Kültüründe Kadın Olmak
Erkek egemen bir ortamda çalışmanın zorlukları olduğunu söyleyen Mia Uyanık, sanayide kadın olarak çalışmanın kendisine farklı bir sorumluluk yüklediğini belirtiyor. Küçük yaşlardan itibaren babasıyla birlikte sanayiye gittiğini ve bu kültürden etkilendiğini anlatan Uyanık, ilk başlarda çevresindekilerin kendisine şüpheyle yaklaştığını ancak zamanla ustalığını kanıtladığını ifade ediyor.
"Sanayinin kendine has bir kültürü var. Takım sesleri, motor sesleri, yağ kokusu... Bunların hepsi beni etkiliyordu. Küçükken babamla sanayiye gidip ustalarla sohbet etmeyi çok seviyordum. Sonra ben de sanayide çalışmaya karar verdim. İlk başlarda gönüllü olarak başladım, sonrasında devam ettim. Buraya ait olduğumu hissediyorum."
Erkek Egemen Meslek Algısını Kırıyor
Kadın olarak oto tamirciliğinde çalışmanın bazı zorluklar getirdiğini belirten Uyanık, sanayi ortamında kendini kanıtladıkça saygı gördüğünü söylüyor. İlk zamanlar birçok kişinin kendisine karşı ön yargılı olduğunu ancak işi gerçekten öğrenmeye başladığında bu algının değiştiğini anlatıyor.
"İlk tulumumu aldığım günü hiç unutmuyorum. Babam inanamadı, çünkü çalışacağıma pek ihtimal vermiyordu. Annem ise her zaman destek oldu. O tulumu giydiğimde hissettiğim mutluluk tarif edilemezdi. Artık sanayide ben de vardım ve bu meslekte bir kadın olarak başarılı olabileceğimi biliyordum."
Kadın ustaların sanayi ortamında disiplin sağladığını belirten Uyanık, "Benim çalıştığım dükkânda küfür azalıyor, ortam daha düzenli oluyor. Kadın olarak sanayiye bir denge getirdiğimizi düşünüyorum" diyor.
Motor Söküp Tamir Ediyor
Mia Uyanık, oto tamirciliğinde her aşamada görev alabiliyor. Ağır bakımlardan motor tamirine kadar birçok işlemi ustasıyla birlikte gerçekleştiriyor. Bir aracın motorunu tamamen söküp tekrar monte edebilecek düzeye gelen Uyanık, işini severek yaptığını vurguluyor.
"Yağ, pas, kir… Bunlar artık benim için önemli değil. İşimi tutkuyla yapıyorum. Motor söküp yeniden monte ettiğimizde o aracın çalıştığını görmek inanılmaz bir his. Hava filtresi, mazot filtresi, benzin filtresi değiştiriyoruz, yeri geldiğinde motoru komple indiriyoruz. Bütün bunları yaparken her gün yeni bir şey öğreniyorum."
Mia Uyanık ve ustası Hakan Özuzun (fotoğrafta)
Hayali Kendi Tamirhanesini Açmak
Mia Uyanık’ın en büyük hedefi, ilerleyen yıllarda kendi oto tamirhanesini açmak. Ancak bununla da sınırlı değil, kadın ustalar yetiştirmek istiyor. Sanayide kadınların da güçlü bir şekilde var olabileceğini göstermek isteyen Uyanık, kendi dükkânında sadece kadınları çalıştırmayı planlıyor.
"Erilliği kaldırıp yerine dükkanlarda dişiliği koymak istiyoruz. Kadınların bu sektörde güçlü şekilde yer almasını istiyorum. Benim hayalim, kendi dükkânımı açıp burada kadın ustalar yetiştirmek. Kadınların da sanayide yer alabileceğini herkese göstermek istiyorum."
Sanayi ortamında azmi ve kararlılığıyla fark yaratan Mia Uyanık, cesaretiyle birçok kadına ilham vermeye devam ediyor.