Sivrisinekler, özellikle sıcak ve nemli iklimlerde yaşayanlar için önemli bir sorun teşkil edebilir. Ancak iç mekan bitkilerinin sivrisinekleri doğal olarak uzaklaştırabileceğini biliyor muydunuz? İşte, sivrisinekleri uzaklaştıran bazı bitkiler...

Limon Çimeni (Cymbopogon Nardus)

 Limon çimeni kokusu sizi nostaljik bir yolculuğa mı çıkarıyor? Bir tür kokulu sardunya olan sitrusun esansiyel yağları, yerel sivrisinek kovucu ürünlerin ana bileşenlerindendir. Dantel yapraklarıyla bu bitki, pencere kenarları veya balkon saksıları gibi güneşli alanlarda iyi yetişir ve yaz aylarında pembe ve mor çiçekler açar. Ancak, bu bitkiyi aynı isimle anılan Citronella otu ile karıştırmamak gerekiyor.

Mersin'de ‘Erkenci Limon’ Hasadı Coşkuyla Başladı Mersin'de ‘Erkenci Limon’ Hasadı Coşkuyla Başladı

Nane (Mentha)

Nane bitkisi, birçok mutfak bahçesinde ve salata barlarında bulunur. Nane yaprakları, yemek masasında bir süs olarak kullanılabileceği gibi, aynı zamanda nefes tazeleyici özelliğe de sahiptir. Naneleri, özellikle mutfakta büyütmek, o alanı sivrisineklerden uzak tutmanın akıllıca bir yolu olacaktır. Ayrıca, nane esansiyel yağlarıyla bir tezgahı silmek, hem sivrisinekleri hem de karıncaları uzaklaştırabilir.

Biberiye (Salvia Rosmarinus)

Gerçek İtalyan mutfağına ve Akdeniz deniz ürünlerine düşkün olanlar, biberiyenin karakteristik aromasını iyi bilirler. Bu herdem yeşil çalı türünün büyüme talimatları, kaktüslerle oldukça benzer. Biberiyeler, sert güneş ışığında ve iyi drene edilmiş toprakta yetişir ve nadiren sulanır. Uzmanlar, bu bitkilerin doğal bir terakota saksıda veya bir teneke kutuda yetişebileceğini söylüyor.

Okaliptüs (Eucalyptus Globulus)

Hepimiz çocukluğumuzda, bir aile evinin bahçesinde uzun okaliptüs ağaçlarının gölgesinde vakit geçirmişizdir. Ancak uygun koşullarda, okaliptüs bitkisini iç mekan ağaçları olarak da yetiştirmek mümkündür. Uzmanlar, aydınlık bir yerin, örneğin bir balkon veya büyük bir pencere kenarının, okaliptüs için ideal olduğunu ifade ediyor. Bu hoş kokulu ağaç için şık bir saksı veya derin bir hasır sepet seçmekte fayda var.

Kadife Çiçeği (Tagetes)

Kadife çiçeklerinin safran rengi ve pom-pom çiçekleri, geleneksel Hindu tasarımında önemli bir yer tutar. Güneşli bir köşede kaskat saksılarda yetiştirerek iç mekâna hareket katmak mümkündür. Ayrıca, bu bitkinin narenciye kokusu ve hafif baharatlı aromasının zararlıları uzak tutma özelliği de vardır.

Kedi Otu (Nepeta Cataria)

Kedi sahipleri, genellikle bahçelerinde kedi otunu yetiştirmekten keyif alırlar, zira bu bitkinin kokusu kediler için bir mutluluk kaynağıdır. Ancak pek çok kişi, bu bitkinin sivrisinekleri uzak tutmak için de iç mekânlarda yetiştirilebileceğini bilmez.

Uzmanlar, bu renkli bitkilerden birini evin her odasına akıllıca yerleştirmenin, aynı zamanda bitkileri doğal tütsü çubukları ve esansiyel yağ difüzörleriyle tamamlamanın, her türlü sivrisineği evden uzak tutmak için yeterli olacağını belirtiyor.

Muhabir: Handan Işıksal