Soğuk hava kalp krizini tetikliyor. Uyarı, Acıbadem Ataşehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Aytek Şimşek’ten geldi.  

Ayakkabı Nasıl Genişletilir? Ayakkabı Nasıl Genişletilir?

Kış aylarında kalp krizinin 3 kat daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Şimşek, soğuk havalarda vücudun sıcaklığını korumak için damarları daraltmasını bunun nedeni olarak göstererek, “Bu da kan basıncını artırarak kalbin daha fazla çalışmasına neden olmakta. Özellikle kalp hastalığı olan kişilerde bu ek yük kalp krizine yol açabilmektedir. Ayrıca kış aylarında azalan fiziksel aktiviteler ve beslenme değişiklikleri de risk faktörlerini artırmaktadır” dedi.

En Sık Sabah Saatlerinde Yaşanıyor 

Şimşek, soğuk havalarda sabahları ağır spor yapmaktan kaçınmak gerektiğini de belirterek yapılan araştırmalara göre, kalp krizinin en sık sabah saatlerinde yaşandığının altını çizdi.

Bunun sebebini sabahları saat 09:00’a kadar olan süreçte vücudun stres hormonu seviyesinin yükselmesi ve kan basıncının artması olarak gösteren Şimşek, sabah saatlerinde kanın pıhtılaşma eğiliminin de yüksek olmasından damar tıkanıklıklarının daha kolay gelişebildiğini belirtti.

Kardiyoloji Uzmanı Şimşek, bu nedenle özellikle risk grubunda bulunan kişilerin sabah saatlerinde aşırı fiziksel efor sarf etmemeleri gerektiği uyarısında bulunarak, “Özellikle sabah saatlerinde yoğun tempolu yürüyüş, kas güçlendirme egzersizleri ve bisiklet sürmek gibi ağır efor gerektiren hareketlerden kaçınmak gerekmektedir. Spor mümkünse öğleden sonra yapılmalıdır. Sabah saatleri dışında zaman yoksa, hafif tempolu yürüyüşler veya gevşeme egzersizleri tercih edilmelidir” önerilerinde bulundu.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizinde erken tanı ile tedavinin hayat kurtarabildiğini kaydeden Doç. Dr. Şimşek, “Bu nedenle 20 dakikadan uzun süren göğüs ağrısı, nefes darlığı ile çene, boyun, sırt veya kola yayılan ağrı, mide bulantısı, baş dönmesi ve soğuk terleme gibi sorunlar yaşandığında vakit kaybetmeden acil servise başvurulmalıdır” uyarılarını yaptı.

Kalp Krizinde İlk 2 Saat Hayati Önem Taşıyor

Şimşek, kalp krizinde "altın saatler" olarak adlandırılan ilk iki saat içinde yapılan müdahalelerin hastanın hayatta kalma şansını önemli ölçüde artırdığını vurgulayarak, “Erken müdahale sayesinde damar tıkanıklığı açılabilir ve kalp kasına giden kan akışı tekrar sağlanabilir. İlk saatlerde yapılan tedavi, kalp kası hasarını en aza indirerek hastanın ölüm riskini azaltır ve takip eden yıllarda yaşam kalitesini korumasına yardımcı olabilir” açıklamalarında bulundu.

Kalp Sağlığını Korumak için Alınabilecek Önlemler

Kalp sağlığını korumak için alınması gereken önlemleri de sıralayan Şimşek, “Günde en az 3-5 porsiyon mevsimine uygun sebze ile meyve tüketmek, kaliteli ve yeterli süre uyumak, vücut ısısının daha iyi korunması için tek bir kalın kıyafet yerine ince ve kat kat giyinmek önem taşımaktadır” bilgilerini verdi.

Kaynak: Bülten