Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, sosyal medyada mutluluk pozları ve sanal mutluluk konusunu değerlendirdi.

Beyaz, insanların en iyi ve mutlu anlarını paylaşmaları için, sosyal medya platformlarının bir alan sağladığını aktardı.

Uluğ Çağrı Beyaz, insanların, sosyal medyada kendilerini en iyi şekilde göstermek ve bu vesile ile de dikkat çekmek istedikleri için mutlu anlarını paylaşma eğiliminde olduklarını vurgulayarak; "Bu da olumlu geri bildirimler ve beğeniler alarak kendilerini daha iyi hissetmelerine imkan veriyor. Mutluluk pozlarıyla, insanlar kendilerini diğerleriyle kıyasladığı bir ortam bulabilirler ve birçok kişi, başkalarının mutlu anlarını gördükçe kendilerini eksik veya mutsuz hissedebilirler ve bu da bu yönde pozlar vermeyi daha da artırabilir" dedi.

Devlet Tiyatroları'ndan Sömestr Tatiline Özel 25 Çocuk Oyunu Devlet Tiyatroları'ndan Sömestr Tatiline Özel 25 Çocuk Oyunu

Sosyal medyayı kullanırken insanların kendilerini başkalarıyla karşılaştırmasının mükemmeliyetçilik duygusunu körüklediğini bildiren Beyaz; "Ayrıca sosyal medya platformları, insanların kendilerini ifade etmeleri ve kimliklerini oluşturmaları için de bir araç olarak kullanılabiliyor.

Mutlu anları paylaşmak, insanların kendilerini iyi hissetmelerine ve olumlu bir imaj oluşturmalarına yardımcı olabilir. Bu paylaşımlar, insanların kendilerini ve hayatlarını olumlu bir şekilde tanımlamalarına ve başkalarına göstermelerine ön ayak olabilir. Bunun psikolojik zeminde birçok nedeni olabilir" ifadelerini kullandı.

Beyaz; " Evvela insanlar genellikle olumlu geri bildirim alma ve beğenilme arzusunu taşırlar. Mutluluk pozları, diğerlerinin beğenilerini ve olumlu yorumlarını çekebilir; kişinin kendisini değerli ve takdir edilmiş hissetmesine yardım edebilir. Dolayısıyla, mutluluk pozları paylaşmak, kişinin kendine olan güvenini artırabilir ve sosyal bağlarının da güçlenmesine yardım edebilir.

Bunun dışında, kişinin kendisini iyi hissedip, pozitif duygularını pekiştirmesine yardımcı olabilir. Pozitif anıları hatırlamak ve paylaşmak, kişinin ruh halini yükseltebilir ve olumsuz duygularıyla başa çıkmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle kişinin kendi mutluluğunu artırmasına ve psikolojik iyilik halini desteklemesine katkıda bulunabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Mükemmel görünen hayatları görmenin, kişilerde kıskançlık, özsaygı eksikliği ve değersizlik duygularına da neden olabileceğine değinen Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz bu durumun insanların benlik saygılarını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti. Beyaz değerlendirmesinde şu cümleleri de kullandı; "Ayrıca, sürekli mutluluk pozları paylaşmak, kişilerin gerçek duygularını bastırmasına ve sosyal medyada yapay bir imaj oluşturmasına neden olabilir. Bu da bireylerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerinde samimiyet ve derinlik eksikliğine yol açabilir".

Kaynak: AA