Stagflasyon, ekonomilerde nadir görülen, karmaşık ve paradoksal bir durumu tanımlayan bir kavramdır. İktisadi durgunluk anlamına gelen stagnasyon ile fiyatların hızla yükselmesini ifade eden enflasyonun aynı anda görüldüğü durumlar için kullanılır. Normal koşullarda, ekonomide enflasyon ve işsizlik arasında ters bir ilişki söz konusudur. Biri artarken diğeri düşer. Fakat stagflasyon bu ilişkiyi geçersiz kılar. Stagflasyon durumunda işsizlik oranı artarken fiyatlar da hızla yükselmeye devam eder.

Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu: Piyasalar Kararı Bekliyordu Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu: Piyasalar Kararı Bekliyordu

Bu terim, İngilizce'de stagnation ve inflation sözcüklerinin birleştirilmesi ile literatüre girmiştir. Stagflasyonun görüldüğü durumlar, hem Klasik İktisat Teorisi hem de Keynesyen Teori açısından zorluklar yaratır çünkü bu iki kurama göre enflasyon ve durgunluk aynı anda var olamaz. Klasik İktisat Teorisi'nde, enflasyonun kaynağı toplam talebin toplam arzı aşmasıdır. Bu durumda ekonomideki tam istihdam nedeniyle üretim artırılamaz, dolayısıyla fiyatlar yükselir. Ancak durgunluk, istihdamın azalması ve ekonomik faaliyetlerin yavaşlaması anlamına gelir; bu da fiyatların düşmesi gerektiğini öngörür.

Stagflasyon bu anlamda her iki teorinin de öngördüğü ekonomik düzeni altüst eder. Ekonomi tam istihdam seviyesinden uzaklaşırken, aynı anda fiyat artışları devam eder. Bu durum, ekonomi politikalarının uygulanmasını zorlaştırır ve çözüm arayışlarını karmaşık bir hale getirir. 

Muhabir: Utku Kabakcı