Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Sudan’da devam eden iç savaşın sağlık altyapısını ciddi biçimde tahrip ettiğini açıkladı.
Ghebreyesus, Sudan’da yaşanan sağlık krizine dair sosyal medyada yaptığı açıklamada, ülkedeki tırmanan çatışmaların sağlık hizmetlerini büyük ölçüde zayıflattığını ifade etti.
Ghebreyesus, ülkede sağlık hizmetlerine duyulan ihtiyacın giderek arttığını vurgulayarak, “14,7 milyon kişi hayati sağlık hizmetlerine muhtaç durumda. Güvenli ve kesintisiz erişimin olmaması, ilaç ve tıbbi malzemelerin ulaştırılmasını zorlaştırıyor, sivillerin ve sağlık personelinin hayatını riske atıyor” dedi.
Sudan’da sağlık ve insani yardım faaliyetleri için gerekli finansmanın yetersiz olduğuna dikkat çeken Ghebreyesus, 4,9 milyon insana yardım etmek amacıyla talep edilen 178,6 milyon dolarlık bütçenin yarısından daha azının DSÖ ve sağlık ortakları tarafından karşılanabildiğini belirtti.
Ghebreyesus, Sudan’da daha fazla hayat kurtarmak adına acilen ek desteğe ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Lütfen hemen bağış yapın” çağrısında bulundu.
Sudan’daki İç Savaş ve Etkileri
Sudan’da, 30 yıl süren Ömer el Beşir yönetiminin halk ayaklanmasıyla sona ermesinin ardından, sivillerin katılımıyla kurulan hükümete karşı ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında yaşanan çatışmalar 16 aydır devam ediyor.
Nisan 2023’te başlayan ve ülkenin büyük bir kısmına yayılan savaşta, ordu kuzey ve doğu eyaletlerinde kontrolü elinde tutarken, HDK batı ve güney eyaletlerinde etkili oluyor.
Savaşın sona erdirilmesi amacıyla Suudi Arabistan ve ABD’nin arabuluculuğunda başlatılan Cidde görüşmeleri, Mısır’ın öncülük ettiği Sudan’a komşu ülkelerin barış girişimi, Doğu Afrika’da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi’nin çabaları ve Bahreyn’de yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, Sudan’daki çatışmalar dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizlerinden birine yol açtı. Bugüne kadar 18 bin 800’den fazla insan hayatını kaybederken, yaklaşık 10 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor.