Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların 19. ayında, HDK tarafından kuşatılan Cezira eyaletinin el-Hilaliyye şehrinde hayatını kaybedenlerin sayısı 450'yi buldu.
"Ortanın Çağrısı" adlı sivil toplum örgütü, Cezira'nın el-Hilaliyye şehrinin 19 gündür HDK'nin kuşatması altında olduğunu duyurdu. Aktivistlerin açıklamalarına göre, şehirdeki ölüm oranı hızla artarak 450'ye yükseldi.
Gerçek mermiyle vurulmuş, tükettikleri yiyeceklerden zehirlenmiş ya da tıbbi yardım eksikliği yüzünden ölenlerin isimleri de açıklanarak duyuruldu.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan bir duyuruda, 20-30 Ekim tarihleri arasında Cezira eyaletinden 135 bin 400 kişinin komşu iller olan Gadarif, Kesela ve Nil Nehri'ne kaçtığı ifade edildi. Bu, bölgedeki silahlı çatışmaların şiddetini gözler önüne seriyor.
Sudan Doktorlar Sendikası, 8 Kasım'da yaptığı açıklamada, 25 Ekim'den bu yana el-Hilaliyye'deki ölü sayısının 200'ü bulduğunu bildirmişti.
HDK'nin Cezira'ya yönelik saldırıları, özellikle 20-26 Ekim tarihleri arasında yoğunlaşmış ve bölgedeki köylere büyük zarar vermişti. Cezira eyaletinin HDK Komutanı Ebu Akile Keykel’in, 20 Ekim’de HDK'den ayrılarak orduya katıldığı da belirtiliyor.
Uluslararası alanda, Türkiye başta olmak üzere, Mısır, Suudi Arabistan ve Katar gibi birçok ülke, Cezira'da yaşanan hak ihlallerini kınamıştı.
Sudan'daki çatışmalar, 15 Nisan 2023'te ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında askeri reform ve entegrasyon konularında yaşanan anlaşmazlıkların ardından patlak verdi. O tarihten bu yana yapılan çözüm girişimleri sonuçsuz kaldı.
Birleşmiş Milletler'e göre, Sudan'daki çatışmalar 20 binin üzerinde can kaybına yol açtı ve dünya çapında en büyük yerinden edilme ve açlık krizini yaratmış durumda. Savaşın başladığı günden bu yana 3 milyondan fazla kişi ülkeyi terk etti, 11 milyonun üzerinde insan yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç hale geldi.