Bankacılık sektörü, 2023 yılının Haziran sonu itibarıyla tarım sektörüne sağladığı kredi desteğini önemli ölçüde artırdı. Bu dönemde, tarım sektörüne verilen nakdi kredi stoku, 2023 yıl sonuna göre yüzde 18,4 oranında bir artış göstererek 689 milyar 149 milyon liraya yükseldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankaların tarım sektöründeki firmalara sağladığı kredi stokunun büyüklüğü Haziran ayında 689 milyar 149 milyon liraya ulaştı. 2023 yılı sonunda bu stok 582 milyar 48,4 milyon lira seviyelerindeydi. Yılın ilk altı ayında, tarım kredilerinde 107 milyar 100 milyon liralık bir artış yaşandı. Bu artış, bankacılık sektörünün tarım sektörüne verdiği desteğin yıl boyunca devam edeceğini ve sektördeki kredi büyümesinin sürdüğünü gösteriyor.

Ziraat Bankası'ndan Tarıma 200 Milyar Liralık Kredi

Ziraat Bankası, “Tarım Ekosisteminin Finansmanı” stratejisi doğrultusunda, 2024 yılının Ocak-Haziran dönemi arasında 42 bini yeni çiftçi olmak üzere toplam 574 bin üreticiye 200 milyar liralık yeni kredi sağladı. Bu kapsamda bankanın tarımsal alanda kredi kullandırdığı toplam üretici sayısı 1 milyonu geçti ve kredi tutarı 500 milyar lirayı aşarak tarımsal kredilerdeki yıllık artış oranını yüzde 35'e taşıdı.

Bankanın tarımsal kredilerdeki sektör payı yüzde 70’i aşarken, bu kredi portföyünün en büyük kısmını yüzde 45 ile hayvansal üretim kredileri oluşturdu. Hayvansal üretimi sırasıyla bitkisel üretim, tarımsal mekanizasyon ve diğer üretim alanları takip etti. Bu geniş kapsamlı destek, Ziraat Bankası’nın tarım sektörüne olan bağlılığını ve katkısını ortaya koyuyor.

Ziraat Bankası, tarım sektörünün sürdürülebilirliğini ve faaliyetlerinin devamlılığını desteklemek amacıyla geniş bir ürün ve hizmet yelpazesi sunuyor. Banka, üreticilerin tarımsal üretim süreçlerine uygun olarak faaliyet döngüsü, ürün özellikleri ve hasat/satış dönemlerine yönelik her türlü işletme ve yatırım kredisi ihtiyaçlarını karşılamak için finansman sağlıyor.

2024 yılı itibarıyla, sağladığı sendikasyon kredisinin performans kriteri olarak “Sürdürülebilir Tarım Finansmanı” vizyonunu belirleyen banka, kadın ve genç üreticilere daha uygun finansal destek sunarak tarım sektörüne kazandırmayı hedefliyor. Basınçlı sulama sistemleri, tarımda yenilenebilir enerji kullanımı, jeotermal seracılık ve sözleşmeli üretim gibi alanlarda tarımsal üretim ve yatırımlara katkıda bulunuyor.

Teknoloji tarafında ise, Ziraat Bankası 2024 yılında Ziraat Çiftçi Platformu mobil uygulamasını devreye aldı. Bu uygulama, üreticilere bankadaki tüm hesaplarını kontrol etme, tarımsal işletmeleriyle ilgili gelir ve giderlerini izleme, iklim olaylarını takip etme, tarımla ilgili gelişmeleri ve piyasa fiyatlarını öğrenme imkânı sunuyor. Bu yenilikçi platform, üreticilerin finansal işlemlerini ve tarımsal yönetimlerini daha verimli bir şekilde yapmalarını sağlıyor.

Denizbank’ın Tarım Kredilerinde Pazar Payı Yüzde 48,4

DenizBank KOBİ Bankacılığı, Tarım Bankacılığı ve Kamu Finansmanı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Engin Eskiduman, tarım kredilerinde ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 160’lık artış yakaladıklarını, bu artışta enflasyonun yanı sıra, geçen yıl uygulanan regülasyonların da etkisinin olduğunu belirtti.

Türkiye’nin Elma ve Elma Suyu İhracatı Büyümeye Devam Ediyor Türkiye’nin Elma ve Elma Suyu İhracatı Büyümeye Devam Ediyor

Tarım sektöründe her tarımsal ürünün kendine özgü dinamiklere ve değişken nakit akışına sahip olduğunu vurgulayan Eskiduman, “DenizBank olarak, şu anda ülkemizde üretilen ve ekonomik değere sahip 300’den fazla tarımsal ürün için finansal destek sağlıyoruz. 2024'ün ilk yarısında en çok tercih edilen ürünlerimiz Tarımsal Eşit Taksitli Krediler ve Üretici Kart oldu. Haziran 2024 itibarıyla özel bankalar arasında yüzde 48,4’lik pazar payına sahibiz ve 75 milyar lira kredi ile lider durumdayız" değerlendirmesini yaptı.

“Türkiye’deki 38 Bin Köyün 31 Binine Hizmet Götürüyoruz”

Bankanın 2003'te tarım bankacılığına Tarişbank’ı satın alarak adım attığını, 17 şubede 4 ürün ve 1000’e yakın müşteriyle yola çıktıklarını aktaran Eskiduman, şöyle konuştu: "22 senenin sonunda 9 ayrı coğrafi bölgede 319 tarım şubesi, 300’den fazla zirai ürün ve hayvancılık ürünü ile üreticilerine hizmet veren bin kişiyi aşkın büyük bir tarım ailesine dönüştük. Şubelerimizin yanı sıra, 9 bölgede konuşlanmış bölge sorumlularımız ve mobil ekiplerimizle Türkiye’deki 38 bin köyün 31 binine hizmet götürüyoruz. Bu alandaki iş modelimizi, tamamen tarım sektörünün kendine özel ihtiyaçlarından hareketle kurguladık. Aynı yaklaşımla, 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de ilk ve alanında tek 'Dinamik Şube' konseptimizi hayata geçirdik. Bu dinamik şubelerimizde, portföy yöneticilerimizin bireysel, KOBİ ve tarım ayırımı olmadan tüm segmentlerin ihtiyaçlarını tek elden anlayıp ortak yönetebildikleri bir sistem oluşturduk.”

“Son Yıllarda Hayata Geçirdiğimiz 2 Yeni Kredi Ürünümüz Bulunuyor”

Kredileri üreticinin ihtiyaçları ve sektörel gereksinimleri göz önünde bulundurarak işletme ve yatırım kredileri olarak iki ana gruba ayırdıklarını, işletme kredileriyle üreticilerin ilgili dönem içerisinde gerçekleştirecekleri tarımsal faaliyet için gerekli girdi finansmanını sağladıklarını belirten Eskiduman, şöyle devam etti: "Yatırım kredilerimiz üreticilerin işlerini büyütmeleri, daha verimli hale getirmeleri, makine ve ekipman alımı ile karlılığı artırmaları için kullanılabilecek uzun vadeli kredileri ifade ediyor. Son yıllarda hayata geçirdiğimiz 2 yeni kredi ürünümüz bulunuyor. Tarım alanında yeni teknolojiler ve servis bazlı çözümler üreten şirketlere yönelik girişim kredimizle, bu alana yönelen startuplara ilk ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik finansman desteği sağlıyoruz. Tarım teknolojileri kredisi sayesinde de üreticiler; sensör, takip cihazları, drone uygulamaları, uydu takip sistemleri gibi donanımları ve ilgili servisleri avantajlı kredi imkanlarıyla satın alabiliyorlar.”

“Gençleri ve Kadınları Dahil Edecek Projeler Geliştirmeye Özen Gösteriyoruz”

Tarım sektörü açısından sürdürülebilirlik kavramını ekonomik, sosyal ve ekolojik boyutlarıyla ele aldıklarını, ana faaliyet alanlarının finansman sağlamak olmasına karşın kırsalın sosyal yapısının korunması ve geliştirilmesi konularına da kaynak ayırdıklarına işaret eden Eskiduman, “Çiftçilerin ortalama yaşının yüksek olması ve gelecek nesillerin tarım sektörüne mesafeli durması gibi konuları göz önünde bulundurarak, özellikle gençleri ve kadınları bu alana dahil edecek projeler geliştirmeye özen gösteriyoruz” dedi.

“Gıda İsrafı Ciddi Bir Sorun”

Sera gazı salınımı konusunda özellikle hayvancılık sektörünün riskli sektörlerden biri olduğunu ifade eden Eskiduman, şunları kaydetti: "Bunun yanı sıra, topraklar kendi haline bırakıldığında hem köylerin sosyal yapısı hem de toprağın dokusu bozuluyor. Artan iklim krizinin yarattığı kuraklık ve erozyon gibi risklerle bu toprakların kaybedilmesi ihtimali beliriyor. Bir diğer önemli konu ise topraklarımızın organik madde ihtiyacının giderek artması. Gıda israfı ciddi bir sorun durumunda. Bugün yüzde 30 ila 50 arasında ürün kaybı yaşanan ürünler var. Biz de bu verilere dayanarak Adana Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle tüm organik atıkları karıştırabileceğimiz ve elde edilen kompostu toprakla harmanlayarak gübreye dönüştürebileceğimiz bir model geliştirdik. Elde ettiğimiz organik madde miktarı yüksek ve maliyeti düşük gübreyi çiftçilerimize hediye etmeyi planlıyoruz.”

Denizden Toprağa Platformu

Eskiduman, kaynakların optimum kullanımı ile en yüksek verimi alacak şekilde sağlanan dönüşümünle hem kaynakların korunacağını, hem sektörün daha karlı ve sürdürülebilir hale geleceğini, hem de köylerin sosyal dokusunun korunacağını söyledi. Akıllı tarım ve buna yönelik teknolojik çözümlere yoğunlaştıklarını belirten Eskiduman, sözlerini, "Sadece bu amaçla hayata geçirdiğimiz ‘Deniz’den Toprağa’ isminde bir platformumuz var. Bu platform sayesinde üreticilerimize her an tarıma dair öneriler, uydu görüntüleri, yetiştiricilik tavsiyeleri veriyoruz. Aynı zamanda onlardan gelen bilgi taleplerini de en kısa sürede karşılayabiliyoruz. Tamamen DenizBank kaynaklarıyla, gelir elde etmeden hayata geçirdiğimiz platformumuz, tarımda dijital dönüşümün amiral gemilerinden bir tanesi" diye tamamladı.

Kaynak: AA