ABD, İran'ın Trump'a Yönelik Tehditlerini Ciddiye Alıyor ABD, İran'ın Trump'a Yönelik Tehditlerini Ciddiye Alıyor

Çin'in Tayvan Adası etrafında gerçekleştirdiği askeri tatbikat sırasında Çin'e ait 153 askeri hava aracı ve 36 geminin bölgeye konuşlandırıldığı bildirildi. Tayvan Savunma Bakanlığı, X platformundaki resmi hesabından yaptığı açıklamada, tatbikatın etkilerini ve askeri hareketliliği paylaştı.

Bakanlık, dünden bugüne kadar Tayvan çevresinde 153 askeri hava aracının uçtuğunu, bunların 111'inin Tayvan Boğazı'ndaki "orta çizgi"yi geçerek Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nde (ADIZ) uçtuğunu belirtti. Ayrıca Çin donanmasına ait 14 gemi ve sahil güvenliğine ait 12 geminin de tespit edildiği açıklandı.

Tatbikat, Çin ordusunun Tayvan'ı kuzey, güney ve doğudan çevreleyip kritik limanları bloke etme stratejisini içeriyordu. Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun Doğu Cephesi Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Müşterek Kılıç-2024B" adı verilen tatbikata kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinden birliklerin katıldığı duyurulmuştu. Tatbikatın dün akşam saat 18.00'de sona erdiği bildirilmişti.

Tayvan Savunma Bakanlığı, bu kapsamda Çin ordusuna ait 125 savaş uçağı ve 17 savaş gemisinin Ada çevresinde devriye gezdiğini belirterek, bir günde kaydedilen uçuş sayısının en yüksek seviyeye ulaştığını vurguladı.

Tayvan Lideri Lai'nin Konuşmasıyla Bağlantılı

Çin'in Tayvan çevresindeki askeri hareketliliği, Tayvan lideri Lai Ching-te'nin "Ulusal Gün" konuşmasının ardından gerçekleşti. Lai, 10 Ekim’de yaptığı konuşmada, Pekin yönetiminin Tayvan'ı temsil etmeye hakkı olmadığını savunmuş ve Tayvan'ın egemenliğine vurgu yaparak, "ilhaka karşı direnecekleri" mesajını vermişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Tayvan'ın bağımsızlığı yönündeki açıklamaları kınayarak, Pekin'in Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak gördüğünü yineledi. Çin yönetimi, Tayvan'ın ana kara ile birleşmesi için gerekirse güç kullanmaktan çekinmeyeceğini vurguluyor.

Pekin'in Askeri Baskısı Artıyor

1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip olan Tayvan, Çin ana karası ile arasındaki iç savaş sonrasında ayrılmış olsa da, egemenlik tartışmaları devam ediyor. Pekin yönetimi, son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskısını artırarak Ada'nın Çin ile birleşmesini zorunlu kılmayı hedefliyor.

Kaynak: AA