Türk Ekonomi Bankası (TEB), 2025 yılının ilk üç aylık dönemine ilişkin finansal sonuçlarını duyurdu. Banka, 31 Mart itibarıyla 688 milyar TL’lik aktif büyüklüğe ulaşırken, bu dönemde 2 milyar 188 milyon TL net kâr elde etti.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, TEB’in toplam kredileri yılın ilk çeyreği itibarıyla 372 milyar TL seviyesine çıkarken, kredilerin aktifler içindeki payı yüzde 54 oldu. Aynı dönemde toplam mevduat hacmi 475 milyar TL’ye ulaştı. Güçlü sermaye yapısıyla dikkat çeken TEB’in öz kaynakları ise 45,7 milyar TL olarak açıklandı.

Kredi kalitesine verdiği önemle öne çıkan TEB’in takipteki kredi oranı yüzde 1,39 olurken, sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 17,14 seviyesine çıkarak hedefin üzerine çıktı.

Bitcoin 94 bin Doları Aştı: Yeni Hedef 100 Bin Dolar Bitcoin 94 bin Doları Aştı: Yeni Hedef 100 Bin Dolar

TEB Oto Finans, Yeni Markalarıyla Büyüyor

Otomotiv sektörüne özel sunduğu çözümlerle öne çıkan TEB Oto Finans, 2025’in ilk çeyreğinde Suzuki ve MG markalarını portföyüne ekledi. Banka, bu yeni iş ortaklarının yetkili satıcılarında da dijital finansman hizmetlerini müşterilere sunmaya başladı. TEB, böylece üreticiler, distribütörler ve bayilerle iş ortaklığı kurarak sektöre kapsamlı destek sağlamayı sürdürdü.

Öte yandan, ticari ve KOBİ müşterileri için geliştirilen CEPTETEB İŞTE uygulaması üzerinden çiftçilere özel dijital kredi onayı ve "TEB Harman Kart" gibi çözümler sunularak tarımsal finansmana kolay erişim sağlandı. Banka, tarım kredilerinde faizsiz dönem avantajları ve özel vade seçenekleriyle çiftçilere yönelik yeni fırsatlar sundu.

Sanayi Bölgeleriyle Dijital Dönüşüm için İş Birliği

TEB, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu ile imzaladığı iş birliği protokolüyle Türkiye genelindeki OSB’lerde faaliyet gösteren firmalara dijitalleşme ve sürdürülebilirlik yatırımları için destek sağlamayı amaçlıyor. Bu kapsamda firmaların rekabet gücünün artırılması ve finansmana erişimin kolaylaştırılması hedefleniyor.

Finansal ve İklim Okuryazarlığına Yatırım Devam Ediyor

Topluma yönelik sosyal sorumluluk projelerini sürdüren TEB, "Aile Akademisi" çatısı altında kadın girişimcilere ve üniversite öğrencilerine finansal okuryazarlık eğitimleri verdi. UNICEF iş birliğiyle geliştirilen "İklim Okuryazarlığı" modülüyle birlikte 2025’in ilk üç ayında yaklaşık 1000 kişiye yüz yüze ve çevrim içi eğitim ulaştırıldı.

ELÜS Teminatlı Kredi İmkanları Genişletildi

Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın başlattığı “Teknolojik Dönüşüm Projesi” kapsamında elektronik ürün senedi (ELÜS) işlemlerine aracılık eden TEB, Akdeniz, Anadolu, Mezopotamya, MARMARA gibi bölgesel ÜPAK'larla anlaşmalar yaparak tarımsal ürün teminatlı kredi kullanımını yaygınlaştırdı.

Girişimcilik Ekosistemine Katkı Sürüyor

2015’ten bu yana Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliğiyle girişimciliği destekleyen TEB, 2025’in ilk çeyreğinde TİM-TEB Girişim Evleri’nde desteklenen girişim sayısını 2 bin 250’ye çıkardı. Bu dönemde 42 yeni girişim programlara dahil edildi. Düzenlenen etkinliklerle girişimciler, ürün ve çözümlerini yatırımcılara tanıtma fırsatı buldu.

Küresel İş Birlikleriyle Uzun Vadeli Finansman Desteği

TEB, global ortağı BNP Paribas aracılığıyla müşterilerine uluslararası projeler için uzun vadeli finansman sağlamaya devam etti. Banka, aynı zamanda EXİM ve Merkez Bankası kaynaklı kredi işlemlerinde de etkin rol oynayarak 2025’in ilk çeyreğinde Merkez Bankası reeskont kredisi kullanımını 2,1 milyar TL seviyesine taşıdı.

Uluslararası Kurumlardan Üst Üste Ödüller

"TEB Sermaye Piyasası ve TL Muhabir Hizmetleri", Global Custodian’ın "Gelişen Piyasalar-Saklama Bankası 2024" anketinde çok sayıda performans ödülüne layık görülürken, Global Finance tarafından Türkiye’nin "en iyi saklama bankası" seçildi. TEB Özel Bankacılık ise Euromoney tarafından “Alternatif Yatırımlar için Türkiye’nin En İyisi” ödülüne layık görüldü.

Kaynak: AA