Giresun'un Çamoluk ilçesinde, tarihi ve kendine özgü lezzetiyle tanınan Çamoluk şeker kuru fasulyesinin hasat dönemi başladı. Çamoluk'un uzun yıllardır süregelen fasulye üretimi, 2018 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret ile tescillenmişti. Başlangıçta daha çok yerel halkın ihtiyacını karşılamak amacıyla yetiştirilen bu fasulye, son yıllarda ticari bir değer kazandı.

Fasulye Üretimi Ekonomik Yükselişi Destekliyor

Çamoluk Belediye Başkanı Ergün Bakırhan, fasulye üretiminin yöredeki çiftçiler için önemli bir ekonomik kaynak haline geldiğini vurguladı. Bakırhan, Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün desteğiyle üretim kapasitesinin arttığını belirterek, bu yıl 300-350 dönüm alanda fasulye ekimi yapıldığını, 75-80 tonluk bir rekolte beklentisi olduğunu ifade etti.

Bakırhan, bu alanda yapılan üretimin hem ekonomik katkı sağladığını hem de çiftçilere örnek teşkil ettiğini söyledi. Gelecek yıl, fasulye üretim alanını 500-600 dönüme çıkarmayı ve 5 yıl içinde bu rakamı 3 bin dönüme ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

Türk Hava Yolları'nın Kredi Notu Yükseldi Türk Hava Yolları'nın Kredi Notu Yükseldi

Belediye Tarım ve Sera Yatırımlarıyla Üretimi Destekliyor

Çamoluk'ta üretilen kuru fasulyenin talebi, hem pazarlar hem de internet üzerinden giderek artış gösteriyor. Belediye olarak tarım yatırımlarına ağırlık verdiklerini ve örtü altı sebze yetiştiriciliği projeleri ile ilgili çalışmalar yaptıklarını ifade eden Bakırhan, 5 sera temin ettiklerini ve bu sayıyı önümüzdeki yıl 30’a çıkarmayı planladıklarını söyledi. Ayrıca, sebze ve meyve ekimiyle de başarılı sonuçlar elde ettiklerini ekledi.

Çamoluk, tarım ve hayvancılıkla ilgili projeleriyle bölgede hem ekonomik gelişmeyi hem de sürdürülebilir tarımı desteklemeyi amaçlıyor.

Kaynak: AA