Külçe ve hurda altınların eritilerek tel haline dönüştürülmesinin ardından makine kullanılmadan örülen Trabzon hasırında sahte ürünlerin önüne geçilebilmesi amacıyla, hologramsız ikinci el ürün satışı yapan firmalar tespit ediliyor. Trabzon hasırı, makine kullanılmadan 31 ile 32 mikron inceliğindeki altın ya da gümüş tellerin örülmesiyle yapılıyor. Hasır setleri, yörede geçmişten itibaren düğünlerin vazgeçilmezi olmuş ve gerdanlık, bilezik, küpe ve yüzükten oluşuyor. Trabzon hasırı, altın ayarı, gramaj ve şekline göre değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.

İstanbul Sarıyer'de Ters Yön Kazası: 2 Yaralı İstanbul Sarıyer'de Ters Yön Kazası: 2 Yaralı

Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, yörede düğünlerin vazgeçilmez takısı olan Trabzon hasırının yaz sezonunda istenilen satışa ulaşamadığını, coğrafi işaretli Trabzon hasırının sadece kentte üretilip Türkiye ve dünya geneline satılmasının önemini vurguladı. Yazıcı, rekabet nedeniyle hasırın istenilen miktar ve değerde satılamadığına dikkat çekerek, "El sanatı olan bu ürün sadece Trabzon'da kadınların ördüğü bir ürün ve piyasada değeri ölçülemeyecek boyutta. Hasır bileziği gelecek nesillere taşımak için firmalarımız çok farklı modeller ve tasarımlar yapıyorlar." dedi.

"Davaları Kazandık, Yaptırım Bekliyoruz"

Yazıcı, Trabzon hasırının patentli bir ürün olduğunu vurgulayarak, gerçekleştirdikleri çalışma kapsamında hologramsız ve ikinci el ürün satışı yapan firmaları tespit ettiklerini belirtti. Yazıcı, bu firmalarla ilgili yasal süreci başlattıklarını ifade ederek, şunları dile getirdi: "Ürünlerimizin üzerinde hologram kullanmamızın nedeni, ikinci el hasırın satılmasını önlemektir. Tüketici bu konuda bilgi sahibi olmadığından, hologram ve barkotlu ürünleri tercih ederek ikinci el olmadığını anlayabilmektedir. Ancak, maalesef hasır bileziğin ikinci elini Türkiye'nin çeşitli illerinde satanlar bulunmaktadır. Bu durum da Trabzon hasırına zarar vermektedir."

Yazıcı, dava sonuçlarını Türk Patent ve Marka Kurumu'na rapor halinde ilettiklerini belirterek, şu açıklamalarda bulundu: "Bazı davaları kazanmamıza rağmen, yaptırım konusunda beklentimiz bulunmaktadır. Çalışmalarımızın sonuçlarına göre bir dönüş bekliyoruz. Mahkeme sonuçları ne olursa olsun, haklı olsak bile yaptırım gücümüz olmuyor. İstanbul, İç Anadolu ve Batı Karadeniz çevresinde gerçekleştirdiğimiz birçok incelemeyi dava konusu yaptık ve mahkemeye taşıdık."

Trabzon hasırında ikinci el piyasasına müdahalenin sektör açısından önemli olduğunu vurgulayan Yazıcı, "İkinci el hasırın satışını durduramazsak, Trabzon hasır bileziğinin bitme noktasına hızla ilerlediğini söyleyebilirim. Birçok firmamız mücadele verip farklı tasarımlar ortaya koysa da, ikinci el ile mücadele konusunda yasal düzenleme olmazsa bu sorunu aşamayacağımızı düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

AA