ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Uluslararası Kalkınma Ajansı'nı (USAID) kapatma girişimi, federal çalışanları temsil eden sendikalar tarafından mahkemeye taşındı. Amerikan Dış Hizmetleri Birliği (AFSA) ve Amerikan Hükümet Çalışanları Federasyonu (AFGE), Washington DC'deki federal mahkemeye başvurarak, Trump yönetiminin bu adımını durdurmak için ihtiyati tedbir talebinde bulundu.
Dava dilekçesinde, USAID'in operasyonlarının durdurulmasının küresel krizlere neden olduğu ve 10 bini aşkın Amerikalının işini kaybettiği belirtildi. Ayrıca, USAID’in kapatılması yetkisinin yalnızca Kongre’ye ait olduğu savunularak, geçici yöneticilerin atanması ve çalışanların işlerine geri dönmesi talep edildi.
USAID Çalışan Sayısı Azalıyor
The New York Times’a konuşan kaynaklar, Trump yönetiminin USAID çalışan sayısını 10 binden 300'e düşürmeyi planladığını ifade ediyor. Geriye kalan personelin ise sağlık ve insani yardım alanında uzmanlaşmış kişilerden oluşacağı belirtildi.
USAID ve Dış Yardım Programlarına Yönelik Eleştiriler
Trump, başkanlık görevine başladığı ilk hafta, dış kalkınma yardımlarını durdurmaya yönelik bir kararname imzalamıştı. Bu kararnamede, ABD’nin dış ülkelere yönelik yardımlarının politik uyumunun inceleneceği ve ödemelerin askıya alınacağı ifade edilmişti. Ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı 27 Ocak’ta, USAID’in fonladığı tüm dış yardımların durdurulduğunu duyurdu.
Elon Musk'ın USAID yöneticileriyle yaşadığı sorunlar da ajansın gündemde kalmasına neden oldu. Musk, USAID’in sosyal medya hesaplarının kapatılmasını desteklediğini açıklamış ve ajans çalışanlarının "idari izne çıkarıldığını" söylemişti.
Musk, Associated Press (AP) ve New York Times (NYT) gibi medya kuruluşlarına yapılan ödemelere tepki göstererek, “Vergi mükelleflerinin parası israf ediliyor” şeklinde konuştu. Ayrıca NYT için “hükümet tarafından fonlanan bir gazete” ifadesini kullanarak tartışmaları alevlendirdi.