Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Türkiye'nin 5 yıl aradan sonra davet edildiği Avrupa Birliği (AB) Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na (Gymnich) katılmak üzere 29 Ağustos'ta Brüksel'e gitmesi planlanıyor. Bu davet, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor ve Türkiye'nin AB ile diyalog ve iş birliğini artırma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, toplantının marjında yapılacak görüşmelere Türkiye'nin katılımına ilişkin AB kaynaklarından gelen haberler üzerine bilgi verdi. Keçeli, Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi bu toplantıya davet ettiğini belirtti. Sözcü, şu an için Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Brüksel'deki görüşmelere katılmasının planlandığını ifade etti.

Diyalog Arayışı

Sözcü Keçeli, bu davetin olumlu karşılandığını ve AB'nin bir "diyalog arayışı" olarak değerlendirildiğini vurgulayarak, "Bu adımın ilişkilerimizi çıkmaza sokan 15 Temmuz 2019 tarihli AB Dış İlişkiler Konseyi kararlarının önümüzdeki dönemde tadil edilmesine zemin hazırlamasını umuyoruz. Bu davet, bölgesel ve küresel sınamalar karşısında Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerekliliğinin AB tarafından anlaşıldığına da işarettir" ifadelerini kullandı.

“AB ile Her Alandaki İşbirliği ve Diyaloğumuz Güçlendirilmeli”

Söz konusu olumlu yaklaşımın Gymnich toplantıları ile sınırlı kalmaması gerektiğine işaret eden Keçeli, şöyle devam etti: "İlişkilerde mesafe alınması için AB ile her alandaki işbirliği ve diyaloğumuzun sürekli ve sistemli bir zemine oturması ve sürdürülebilir, öngörülebilir şekilde güçlendirilmesi esastır" dedi.

“Diyaloglar Yeniden İşlevsel Hale Getirilmeli”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na (Gymnich) katılımının, iki taraf arasındaki ilişkileri yeniden güçlendirmek için önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Keçeli, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde çeşitli başlıklar altında somut adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Keçeli, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinin canlandırılması gerektiğini ve bu kapsamda Gümrük Birliği'nin güncellenmesine yönelik müzakerelere ivedilikle başlanmasının önemine işaret etti. Ayrıca, vize serbestisi sürecinin ilerletilmesi ve yapısal diyalog mekanizmalarının yeniden etkin hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Dijital Dönüşüm Yetenek Merkezi İkinci Mezunlarını Verdi Dijital Dönüşüm Yetenek Merkezi İkinci Mezunlarını Verdi

Keçeli, özellikle siyaset, ekonomi, ulaştırma ve enerji gibi kritik alanlarda yüksek düzeyli işbirliğinin sağlanması için diyalogların yeniden işlevsel hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Bu çerçevede, Türkiye'nin AB ile ilişkilerini daha ileriye taşımak için belirlenen bu başlıca konularda somut ve hızla gerçekleştirilecek adımların önemine dikkat çekti.

Gymnich Toplantıları Nedir?

Türkiye’nin beş yıl aradan sonra davet edildiği Gymnich toplantıları, AB üyesi ülkelerin güncel uluslararası konularda serbestçe fikir alışverişinde bulunmalarını sağlamak üzere tasarlanmış bir forumdur.

Bu toplantılar, AB'nin dış politika ve güvenlik stratejilerinin koordinasyonunu güçlendirirken, üye ülkeler arasında ortak görüş ve stratejilerin geliştirilmesine zemin hazırlar. Gymnich toplantıları, AB'nin ortak dış politika hedeflerini belirleme ve uygulama süreçlerinde kritik bir rol oynar, aynı zamanda dış politika meselelerinde ortak yaklaşımlar oluşturulmasına yardımcı olur.

Toplantılarda, üye ülkeler arasında serbest ve yapıcı bir diyalog ortamı sağlanarak, bölgesel ve küresel sorunlara yönelik stratejik çözümler geliştirilmesi hedeflenir.

Türkiye'nin bu toplantılara davet edilmesi, ülkenin AB ile olan ilişkilerinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor ve iki taraf arasındaki diyalog ve işbirliğinin artırılmasına yönelik bir fırsat olarak görülüyor.

Kaynak: AA