Kamu İşletmelerinin İşlevi Kamu İşletmelerinin İşlevi

Türkiye’nin ham çelik üretimi, bu yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 oranında artış göstererek 27,9 milyon ton seviyesine ulaştı. 

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) tarafından sağlanan verilere göre, Eylül ayında ham çelik üretimi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 artışla 3,1 milyon tona yükseldi. Ocak-Eylül dönemi itibarıyla ise toplam üretim, önceki yıla göre yüzde 13,8 artış kaydetti ve 27,9 milyon ton olarak belirlendi. 

Nihai mamul tüketimi, Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 0,8 artarak 2,9 milyon tona çıkarken, Ocak-Eylül döneminde ise bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,2 azalarak 27,8 milyon ton seviyesine geriledi. 

Çelik Ürünleri İhracatında Önemli Artışlar Yaşandı 

Eylül ayında çelik ürünleri ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına göre miktar açısından yüzde 17,7 artışla 1,3 milyon ton olarak gerçekleşti.  

Değer yönünden ise ihracat, yüzde 16,7 artış göstererek 908,2 milyon dolara yükseldi. Ocak-Eylül döneminde, 2023’ün aynı dönemine kıyasla, miktar bazında ihracat yüzde 31,6 artarak 9,8 milyon tona, değer bazında ise yüzde 18,2 artışla 7,2 milyar dolara ulaştı. 

İthalatta Azalma Gözlemlendi 

Eylül’de, ithalat miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,8 artışla 1,3 milyon tona ulaşırken, değeri ise yüzde 5,8 düşüşle 1 milyar dolar seviyesine geriledi. Ocak-Eylül döneminde 2023’ün aynı dönemine göre ithalat, miktar bazında yüzde 12,5 oranında azaldı ve 11,9 milyon ton olarak kaydedildi. Değer bazında ise bu rakam yüzde 19 düşüşle 9,5 milyar dolara geriledi. 

Geçen yılın Ocak-Eylül döneminde yüzde 52 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yıl yüzde 75,9’a yükseldi. 

Dış Ticaret Dengesinde Hedef Büyüyor 

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, yaptığı açıklamada, Ticaret Bakanlığı'nın Ocak ayında filmaşin ithalatına yönelik aldığı koruma tedbirinin, ürün ithalatında yüzde 57,5 oranında bir gerileme sağladığını, buna karşın ihracatta ölçek ekonomisi sebebiyle yüzde 71 oranında bir artışa neden olduğunu belirtti. 

Yayan, yassı sıcak ürünlerin ithalatının aynı seviyede kalmasının önemine dikkat çekerek şunları ekledi:  

“Ekim ayından itibaren, yassı ürün ithalatındaki kademeli azalma ile birlikte, yüzde 75 seviyelerindeki ihracatın ithalatı karşılama oranının yıl sonuna kadar yüzde 90’a, 2025 yılında ise tekrar yüzde 100’ün üzerine çıkma olasılığı belirmiştir. Bu doğrultuda atılacak adımlarla çelik sektörü, ülkemizin dış ticaret açığının kapatılmasında önemli katkılar sağlayan sektörlerden biri olma konumunu güçlendirecektir.”

Kaynak: AA