Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) yayımladığı yıllık rapora göre, bu doğal gazın yüzde 71,73'ü boru hatlarıyla, yüzde 28,27'si ise sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) olarak ithal edildi.

Geçen yıl Türkiye, doğal gaz ihtiyacının büyük bir kısmını 21 farklı ülkeden karşıladı. İthal edilen doğal gazın büyük bir kısmı Rusya'dan gelirken, sırasıyla Azerbaycan, Cezayir, İran ve ABD de Türkiye'nin doğal gaz tedarikçileri arasında yer aldı.

Türkiye'nin doğal gaz ithalatında öne çıkan firmalar arasında BOTAŞ'ın yüzde 90,45'lik payla başı çektiği ifade edildi. İthal edilen doğal gazın giriş noktaları incelendiğinde ise en fazla girişin 11,95 milyar metreküp ile Durusu, 8,6 milyar metreküp ile Kıyıköy ve 5,9 milyar metreküp ile TANAP Seyitgazi noktalarından yapıldığı belirtildi.

Rapora göre, Türkiye'nin doğal gaz ithalatı büyük ölçüde uzun vadeli lisanslı alımlardan oluştu. Toplam ithalatın yüzde 66,39'u uzun vadeli sözleşmeler çerçevesinde gerçekleştirilirken, geri kalan yüzde 33,61'i spot piyasa alımları ile karşılandı.

Öte yandan, Türkiye geçtiğimiz yıl toplam 896 milyon 280 bin metreküp doğal gaz ihraç etti. Bu gazın 370 milyon 900 bin metreküpü boru hatlarıyla Bulgaristan'a gönderilirken, LNG olarak en fazla ihracat yapılan ülke ise 206 milyon 420 bin metreküp ile İsviçre oldu.

Dünya Bankasından Tarım Finansmanı Hamlesi Dünya Bankasından Tarım Finansmanı Hamlesi

Kaynak: AA