Veteriner Hekimler Günü’nün hem Türkiye'de hem de dünyada 2001 yılından bu yana kutlandığını belirten Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Başkanı Ali Eroğlu, bu özel günün yalnızca bir kutlama değil, aynı zamanda farkındalık oluşturma amacı taşıdığını vurguladı. Eroğlu, “Her yıl bir tema belirleniyor. Bu yılın teması, ‘hayvan sağlığı ve ekip işi’ olarak açıklandı. Bu tema da gösteriyor ki veteriner hekimlik, sadece hayvanlarla değil, toplumun sağlığıyla doğrudan ilgili” dedi.

Eroğlu, Dünya Veteriner Hekimler Günü’nün altı kıtada, yaklaşık 2 milyon veteriner hekim tarafından çeşitli etkinliklerle kutlandığını ve Türkiye’de de 70 ilde düzenlenen programlarla bu günün değerlendirildiğini ifade etti.

Kütahya’da Kaza: Otomobil Şarampole Uçtu Kütahya’da Kaza: Otomobil Şarampole Uçtu

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Ali Eroğlu, Veteriner Hekimler Günü vesilesiyle veteriner hekimlerin toplum sağlığındaki yerini, karşılaştıkları sorunları ve mesleki hak mücadelesini anlattı.

Tvhb Başkanı Eroğlu Hayvan Sağlığı Toplum Sağlığıdır

“Veteriner Hekimlerin Görünmeyen Yönlerini Topluma Anlatmak Zorundayız”

Veteriner Hekimler Günü’nün anlam ve önemini anlatan Eroğlu, bu özel günün yalnızca kutlama değil, aynı zamanda farkındalık oluşturma amacı taşıdığına dikkat çekerek şu sözleri kullandı:

“2001 yılından bu yana Dünya Veteriner Hekimleri Günü, tüm dünyada veteriner hekimlerin katılımıyla kutlanıyor. Ülkemizde de aynı yıldan bu yana Türk Veteriner Hekimleri Birliği öncülüğünde çeşitli etkinliklerle bu özel gün değerlendiriliyor. Her yıl bu güne özel bir tema belirleniyor. Bu yılın teması ise 'Hayvan sağlığı ve ekip işidir'. Amacımız sadece kutlamak değil, aynı zamanda veteriner hekimlerin görev alanlarını, toplumda yeterince bilinmeyen yönlerini kamuoyuna anlatmak. Çünkü veteriner hekimler, sağlık hizmetleri sınıfında yer almalarına rağmen, sağlık meslek grubuna tanınan birçok haktan mahrumlar.”

Eroğlu, bu farkındalık gününün aynı zamanda veteriner hekimlerin mesleki haklarına dikkat çekmek için de bir fırsat olduğunu belirterek, “Veteriner hekimlerin ülkemizdeki statüsüne ilişkin sorunlar halen çözülmüş değil. Dünya genelinde 6 kıtada yaklaşık 2 milyon veteriner hekim tarafından kutlanan bu gün, meslektaşlarımızın birbirleriyle iletişim kurduğu, ülkelerdeki uygulamaları paylaştığı önemli bir zemindir. Türkiye’de ise hem Türk Veteriner Hekimleri Birliği hem de 70 ildeki veteriner odaları tarafından organize edilen etkinliklerle toplumsal farkındalık artırılmaya çalışılıyor.” dedi.

“Sağlıklı Hayvan, Sağlıklı Gıda ve Sağlıklı Birey Demektir”

Veteriner hekimlerin sadece hayvan sağlığı ile değil, halk sağlığı ve gıda güvenliğiyle de yakından ilgili olduğunu vurgulayan Eroğlu, bu konuda toplumun bilinçlenmesi gerektiğini söyleyerek şunları ekledi:

“Veteriner hekimlerin sloganı tüm dünyada aynıdır: Sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda, sağlıklı birey ve sağlıklı toplum. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, insanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’i hayvanlardan kaynaklanıyor. Gıdaya bağlı hastalıkların ise yüzde 95’i hayvansal kaynaklı. Her yıl dünyada tanımlanan beş yeni hastalığın üçü hayvan kökenli. Bu hastalıklarla mücadelede veteriner hekimlerin rolü çok önemli. Çünkü bu hastalıklar zoonotik, yani hayvandan insana geçen türde hastalıklar. Koruyucu hekimlik ön plana çıkarıldığında, yani hastalık oluşmadan gerekli tedbirler alındığında, bu hastalıkların insanlara bulaşması engellenmiş oluyor.”

Veteriner hekimlerin gıda güvenliği zincirindeki yerinin hayati olduğunu belirten Eroğlu şöyle devam etti:

“Hayvanlar sağlıklı yetişirse, onlardan elde edilen et, süt, yumurta gibi ürünler de sağlıklı olur. Bu ürünleri tüketen insanlar sağlıklı ve dengeli beslenmiş olur. Beslenme, bağışıklık sisteminin güçlü olması açısından çok önemlidir. Özellikle hayvansal protein tüketimi bu açıdan büyük önem taşıyor. İşte hayvansal gıdaların sağlıklı bir şekilde sofraya ulaşmasının gerçek mimarları da veteriner hekimlerdir. Çiftlikten sofraya, ahırdan sofraya kadar geçen sürecin her aşamasında veteriner hekimler vardır. Kesim öncesi ve sonrası muayeneleri yapanlar da onlardır. Sağlık riski taşıyan hayvanların etinin insanlara ulaşmasına engel olurlar.”

Tvhb Başkanı Eroğlu Hayvan Sağlığı Toplum Sağlığıdır3

“Karda, Tipide, Gece Vakalarında Görev Başında Olan Veteriner Hekimler Var”

Mesleki sorunlara da değinen Eroğlu, veteriner hekimlerin büyük fedakarlıklarla görev yaptıklarını ifade ederek, “Veteriner hekimler, kırsalda çok zor şartlar altında görev yapıyor. Kar, fırtına, gece vakti demeden vaka ihbarı geldiğinde araziye çıkıyorlar. Bazen görüş mesafesinin sıfır olduğu yerlerde arabalarla ilerleyemeyip yürümek zorunda kalıyorlar. Ama hastalıkla mücadele ertelenemez. Bu nedenle tüm zorluklara rağmen görevlerini sürdürüyorlar.” şeklinde konuştu.

Veteriner fakültelerinin sayısının fazlalığına da dikkat çeken Eroğlu, bu durumun mezunlar için iş imkânı sorununu doğurduğunu belirterek, “Şu an Türkiye’de 32 veteriner fakültesi var. Her yıl üç binden fazla veteriner hekim mezun oluyor. Ancak mezun olan her hekim serbest olarak çalışamıyor çünkü bu oldukça maliyetli. Özel klinik açmak, donanım sağlamak ciddi yatırım gerektiriyor.” dedi.

“Fiili Hizmet Zammı Veteriner Hekimler için Geri Gelmeli”

Eroğlu, veteriner hekimlerin sağlık hizmetleri sınıfında yer almalarına rağmen, sağlık çalışanlarına tanınan fiili hizmet süresi zammı gibi bazı haklardan mahrum bırakıldığını vurguladı:

“2008’e kadar veteriner hekimlere, işin zorluğu ve tehlikeli meslek olarak kabul edilmesi nedeniyle yılda 60 gün fiili hizmet süresi zammı veriliyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla bu hak geri alındı. Oysaki veteriner hekimler de sağlık çalışanı olarak sahada birçok riskle karşı karşıya kalıyor. Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar nedeniyle meslek hastalıkları riski altındalar. Aynı fiili hizmet süresi, şehit sağlıkçılara verilmiş durumda. Biz veteriner hekimlere de aynı hakkın tanınmasını istiyoruz.”

Arazi şartlarında çalışan hekimlerin yeterli ekipman ve ulaşım araçlarına sahip olmadığını belirten Eroğlu, bu nedenle kazaların yaşandığını ve bunun da dikkate alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca, sağlık meslek grubu içinde yer alan veteriner hekimlere, “Diğer sağlık çalışanlarına tanınan hakların verilmemesi adil bir uygulama değildir” diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: Sibel Bay