ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu’na sunduğu İran karşıtı karar tasarısı, yapılan oylamada kabul edildi.
Rusya’nın BM Viyana Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mikhail Ulyanov, oylama sonuçlarını sosyal medya platformu X üzerinden paylaştı.
Ulyanov’un açıklamasına göre, karar tasarısı 19 ülkenin desteğini alırken, 12 ülke çekimser kaldı ve 3 ülke tasarıya karşı oy kullandı.
Ulyanov, tasarıyı hazırlayan ülkelerin ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya olduğunu belirtirken, Rusya, Çin ve Burkina Faso’nun bu karara ret oyu verdiğini ifade etti.
Nükleer Taahhütlere Uyulması Çağrısı
Karar metninde, İran’ın Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması (NPT) çerçevesinde Ajans ile imzaladığı Güvence Denetimi Anlaşması kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmesi gerektiği vurgulandı. Özellikle, İran’da Ajansa bildirilmemiş iki noktada tespit edilen insan kaynaklı uranyum izlerine dair güvenilir teknik açıklamalar sunulması gerektiği belirtildi.
Metinde ayrıca, İran’ın nükleer programının yalnızca barışçıl amaçlar taşıdığına dair uluslararası güvence sağlanması amacıyla UAEA’nın devam eden çalışmalarına güçlü destek verildiği ifade edildi.
Ajansın Çalışmaları Engelleniyor
Karar tasarısında, İran’ın daha önceki kararlara yeterince uymadığına dikkat çekilerek, 2019’dan bu yana Ajansın İran’daki nükleer maddelerin nükleer silahlar ya da diğer patlayıcı cihazlar için kullanılmadığını doğrulamakta ciddi sıkıntılar yaşadığı vurgulandı.
Özellikle İran’da bildirilmeyen iki nükleer tesisle ilgili sorunların altı çizilen metinde, bu tesislerdeki durumun açıklığa kavuşturulması için gerekli tüm adımların atılması talep edildi. İran’dan, Ajansa daha önce bildirilmeyen bu noktalarla ilgili tam iş birliği yapması gerektiği belirtildi.
İran’a Karşı Sert Mesaj
UAEA’nın İran’a yönelik bu kararı, Tahran’ın nükleer programına ilişkin şeffaflık eksikliği konusundaki endişeleri artırdı. Uluslararası toplum, İran’ın nükleer faaliyetlerini denetim altına almasını ve uluslararası taahhütlerine uymasını bekliyor.