Bu bulutlar, dalga şeklindeki hava akımlarının sıcaklığın en düşük olduğu tepe noktalarında oluşur. Güçlü hava akımları, karşılaştıkları dağ veya sıradağlar gibi engelleri aştıktan sonra dalgalar oluşturarak ilerlerler. Hava akımının yönünü bir nehrin taşla karşılaştığında suyun oluşturduğu dalgalara benzetebiliriz. Yeterli nem oranı ve basınç değişimleri, bu süreçte su buharının yoğunlaşmasına ve mercek şeklinde bulutların oluşmasına neden olur.

Asansördeyken Kablosu Koparsa Ne Olur? Asansördeyken Kablosu Koparsa Ne Olur?

Mercek Bulutlarının Coğrafi ve Meteorolojik Özellikleri

Latince adı Altocumulus lenticularis olan mercek bulutları, genellikle 2 bin ile 5 bin metre arasındaki yüksekliklerde gözlemlenir. Bu bulutlar, genellikle dağlık bölgelerde etkili olan rüzgârların, engellere çarparak basınç farkları oluşturması sonucu meydana gelir. Her ne kadar bulutlar hızla hareket eden hava içinde oluşsalar da, genellikle uzun süre aynı yerde sabit duruyormuş gibi görünürler.

Mercek bulutları, estetik görünümleriyle sıkça UFO gözlemleriyle karıştırılır, ancak bu bulutların oluştuğu bölgelerde uçmak tehlikelidir. Bu bulutlar, güçlü rüzgârların ve yüksek nem oranının birleşimiyle ortaya çıkar ve iki karşı hava kütlesinin çarpışması sonucu güçlü türbülanslar yaratabilir. Pilotlar, bu bölgelerde uçmaktan kaçınırlar çünkü bu bulutların neden olduğu rüzgârlar, uçuşta ciddi dengesizliklere yol açabilir.

Muhabir: Nida Yağmur Mercan