İslam mimarisinde uygulanmış geometrik desenlerin çoklu disipliner bir alan olduğunu söylen Dr. Serap Ekizler Sönmez, "Tarih boyunca hemen her yüzyılda, her coğrafyada sayısız örneğini gördüğümüz, adeta geometrinin sınırlarını bazı dönemlerde zorlayarak ortaya konulan geometrik desenlerin nedenlerini ve 'Neden bu kadar çok sayıda ve bu kadar kompleks tasarımlarla imza atılmıştır?' sorusunun cevabını bulmaya çalıştığınızda, yolunuz bilim tarihine ve düşünce tarihine dönüyor. Buradan hareketle geometrik desenlerin bilim tarihi bağlamı, mimarlık ve sanat tarihi bağlamı kadar önemli bir noktada duruyor" dedi.

Sönmez, çalıştay kapsamında konferans ve eğitim odaklı atölyeler gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Doç. Dr. Elif Baga hocalarımız özellikle geometri tarihi ve bilim tarihi bağlamında, Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç hocamız da tasavvuf bağlamında konuyu ele aldılar." değerlendirmesinde bulundu.

Sönmez, "Bu atölyelerde geometri desenleri inşa ederken cetvel pergel konstrüksiyonunu yani öklid geometrisinin ne denli önemli olduğunu, Osmanlı özelinde ama tabii mukayeseli bir şekilde Safevi eserlerinde de yer alan geometrik desenlerle birlikte anlamaya öğrencilerimize anlatmaya çalıştık" dedi.

KYK Yurt Sonuçları Açıklandı: Yüzde 88'lik Yerleştirme Oranı KYK Yurt Sonuçları Açıklandı: Yüzde 88'lik Yerleştirme Oranı

AA