Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Pakistan’ın doğusundaki Pencap eyaletinde artan hava kirliliğinin 11 milyon çocuğun sağlığını tehlikeye attığını duyurdu. UNICEF Pakistan Temsilcisi Abdullah Fadıl, yaptığı açıklamada özellikle 5 yaş altındaki çocukların yoğun kirlilikten büyük risk altında olduğunu belirterek, “Bu rekor seviyedeki hava kirliliğinden önce, Pakistan’da 5 yaş altı ölümlerin yüzde 12’si hava kirliliğine bağlıydı” dedi.
Fadıl, hükümete hava kirliliğini azaltmak için acil önlemler alma çağrısında bulundu. Havada biriken kirlilik miktarının iki veya üç kat artmasının çocuklar ve hamile kadınlar üzerinde yıkıcı etkiler yaratabileceğine dikkat çeken Fadıl, yıl boyunca süren kirliliğin etkilerini değerlendirmenin zaman alacağını da sözlerine ekledi.
Pencap’ta Kirlilik Önlemleri
Pencap eyaletindeki hava kirliliği krizi, özellikle nüfus yoğunluğu yüksek şehirlerde endişe verici boyutlara ulaşmış durumda. Eyalet yönetimi, hava kirliliği nedeniyle Lahor, Gujranwala, Faisalabad ve Multan gibi kentlerde okulları 17 Kasım’a kadar kapatma kararı aldı. Ayrıca vatandaşların maske takması zorunlu hale getirildi ve sokağa çıkışlar sınırlandırıldı. Ancak yetkililer, maske kullanımının ve alınan diğer önlemlerin yaygın olarak uygulanmadığını belirtti.
Lahor, Dünya Genelinde Zirvede
Hava Kalitesi Endeksi (AQI) verilerine göre, Lahor’daki hava kirliliği seviyesi Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kabul edilebilir düzeyin 40 kat üzerine çıkarak, “dünya genelinde en yüksek hava kirliliği seviyesi” rekorunu kırdı. Pencap hükümeti, 30 Ekim’de Lahor’da hava kalitesini olumsuz etkileyen faaliyetlere kısıtlama getirdi ve yapay yağmur gibi alternatif çözümler araştırmaya başladı.
UNICEF, özellikle çocukların geleceği için Pakistan’daki hava kirliliği sorununun hızlıca çözülmesi gerektiğini vurgularken, hükümetin daha güçlü önlemler alması çağrısında bulunuyor.