VakıfBank, 2024 yılı boyunca elde ettiği 56 milyar 639 milyon liralık brüt kârdan, 16 milyar 264 milyon lira vergi karşılığı ayırarak 40 milyar 375 milyon lira net kâra ulaştığını duyurdu.
Bankadan yapılan açıklamaya göre, başarılı büyüme stratejileri sayesinde VakıfBank'ın aktif büyüklüğü 2024 yılı sonunda 4 trilyon lirayı aşarak geçen yıla kıyasla yüzde 44 büyüdü.
Banka, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla Türkiye ekonomisine sağladığı finansman desteğini yüzde 35 artırarak 2 trilyon 687 milyar liraya çıkardı.
VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, açıklamasında 2024’ün hem Türkiye ekonomisi için olumlu gelişmelerin yaşandığı hem de yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin arttığı bir yıl olduğunu belirtti. Üstünsalih, bu gelişmeler doğrultusunda bankanın bilançosunu güçlü ve verimli bir şekilde yönetmeye devam ettiğini ifade etti.
İhracat ve yatırım odaklı firmalara destek vermeyi sürdürdüklerini belirten Üstünsalih, “Toplam kredi portföyümüz yıllık yüzde 34 artışla 2 trilyon lirayı aştı. Aktif büyüklüğümüz ise yüzde 44 artarak 4 trilyon lirayı geçti. Türkiye’nin en büyük ikinci bankası olarak reel ekonomiye ve firmalarımıza finansal destek sunmayı sürdüreceğiz” dedi.
Mevduat tarafında da önemli başarılar elde ettiklerini vurgulayan Üstünsalih, "Toplam mevduatımız yıllık yüzde 29 artışla 2,5 trilyon lirayı aştı. Tasarruf mevduatımız ise yüzde 57 büyüyerek 1,2 trilyon lirayı geçerken toplam mevduatlar içindeki payı yüzde 39'dan yüzde 48'e çıktı. Türk Lirası tasarruf mevduatımız 875 milyar lirayı aşarak halka açık bankalar arasında lider konuma yükseldik. Müşterilerimizin finansal ihtiyaçlarına yenilikçi çözümlerle yanıt vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Yurt Dışından 19,7 Milyar Dolar Kaynak
2024'ün Türk bankalarının yurt dışından en fazla finansman sağladığı yıl olduğunu ifade eden Üstünsalih, VakıfBank’ın da bu dönemde aktif bir rol üstlenerek ekonomiye önemli katkılar sunduğunu dile getirdi.
Üstünsalih, “DPR Seküritizasyon, eurobond ihraçları ve çok uluslu kalkınma bankalarından sağlanan kredilerle toplamda 11,5 milyar dolar kaynak temin ettik. Böylece uluslararası piyasalardan elde ettiğimiz yabancı kaynak miktarı 19,7 milyar dolara ulaştı. 2025'e güçlü bir başlangıç yaparak 700 milyon dolar tutarında, 10 yıl vadeli ve ilk 4 yılı anapara ödemesiz DPR Seküritizasyon işlemini başarıyla tamamladık” dedi.
Üstünsalih, uzun vadeli ve uygun maliyetli uluslararası finansman imkanlarıyla Türkiye ekonomisine yeni kaynaklar sağlamaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.