Günlük yaşamda sıkça karşılaşılan bankacılık terimleri, bazen kafa karışıklığına neden olabiliyor. Özellikle, dilimize başka dillerden geçmiş olan bu terimlerin anlamlarını anlamak zor olabilir. Valör de bu terimlerden biridir. Peki, Valör ne anlama gelir? 

Düdüklü Tencere Nedir ve Neden Tercih Edilir? Düdüklü Tencere Nedir ve Neden Tercih Edilir?

Valör Nedir?  

Fransızcadan dilimize giren valör, "değer" anlamına gelir. Bankacılık dünyasında ise daha çok "valör tarihi" şeklinde kullanılır. Valör, bir işlemin yapıldığı tarih ile gerçekleştiği tarih arasındaki değer farkını ifade eder. 

Valör Tarihi Nedir? 

Bankacılık işlemleri sırasında sıkça duyduğumuz valör tarihi, mevduat ve kredi hesaplarında faizin işlemeye başladığı ilk günü ifade eder. Genellikle bankalar, mevduat hesaplarında valör tarihini işlem talimatından bir gün sonraya verirler. 

Nasıl Hesaplanır?

Özellikle vadeli mevduat hesaplarında önemli bir yer tutan valör, bankanın belirlediği gün üzerinden hesaplanır. Bu hesaplama ile bankanın sunduğu gerçek faiz oranı belirlenebilir. 

Valör hesaplaması oldukça basittir. Formülü şu şekildedir: t (paranın kaç gün için faize yatırıldığı) / t+x (kaç gün valörlü ise) x bankanın verdiği faiz oranı. 

Örnekle açıklayalım: 30 gün süreyle %11 faizle ve 1 gün valörlü bir mevduat yatırıldığında, hesaplama şu şekilde yapılır: 30/31 x 11 = 10,6. Bu durumda, aynı koşullarla açılan bir vadeli mevduat hesabının gerçek faiz getirisi %11 yerine %10,6 olacaktır. Mevduatın miktarına göre değişen valör bedeli hesaplanarak bankayla daha iyi faiz koşulları müzakere edilebilir. 

Valör tarihini ve hesaplama yöntemlerini bilmek, birikimlerinizi vadeli mevduat hesaplarına yatırırken, piyasada alışveriş yaparken veya kredi öderken daha avantajlı anlaşmalar yapmanızı ve paranızın değerini korumanızı sağlar. 

Muhabir: Betül Demir