Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus için Vatikan'da anlamlı bir cenaze töreni düzenleniyor. 21 Nisan’da solunum yolu rahatsızlıkları nedeniyle yaşamını yitiren, Katolik Kilisesi'nin 266. lideri olan Papa Franciscus için gerçekleştirilen ayin, Aziz Petrus Meydanı'nda omuzlarda taşınan naaşla saat 10.00'da (TSİ 11.00) başladı.

Cenaze merasimine, 200’ü aşkın kardinal ve 700’ün üzerinde piskopos ile rahip katıldı. Törenin başkanlığını Kardinaller Meclisi Dekanı Kardinal Giovanni Battista Re üstlendi. Törende yaptığı konuşmada Kardinal Re, Papa Franciscus’un halkla iç içe bir lider olduğunu vurgulayarak, “Halkın arasında bir Papa oldu” ifadelerini kullandı.

Kardinal Re, Papa’nın papalığı süresince göç ve göçmenlere duyduğu hassasiyetin altını çizdi ve "sayısız jestiyle onlara destek oldu" dedi. Ayrıca, Papa’nın ilk ziyaretini İtalya’nın en çok düzensiz göç alan Lampedusa Adası’na gerçekleştirdiğini hatırlatarak, Papa Franciscus’un göçmenlere dair tutumunu bir kez daha hatırlattı.

Papa Franciscus'un her zaman barışı savunduğunu ve diplomatik yollarla savaşlara çözüm aradığını belirten Kardinal Re, "Papa, her zaman barış çağrısı yaptı ve savaşların bir yenilgi olduğunu söyledi" şeklinde konuştu. Kardinal, törene katılan kalabalığa "Papa Franciscus, konuşmalarını 'Benim için dua edin.' diye bitirirdi, şimdi ise biz kendisinden bizim için dua etmesini diliyoruz" dedi.

Türkiye’yi temsilen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş cenaze törenine katıldı. Uluslararası anlamda da birçok dünya lideri Papa Franciscus’un cenaze törenine iştirak etti. ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei gibi liderler törende yer aldı.

Törenin güvenliği için Vatikan ve Roma’da kapsamlı önlemler alındı. Roma’da 4 bin güvenlik görevlisi görev yaparken, cenaze sırasında hava sahası da uçuşlara kapatıldı. Ayrıca, törenin yapılacağı alana çıkan yollar güvenlik nedeniyle kısıtlandı ve acil çıkışlar için özel koridorlar oluşturuldu.

Vatikan Basın Ofisi, cenaze törenine katılan kişi sayısının 200 bini bulduğunu duyurdu.

Tokat’ta Otomobil Tarlaya Uçup Ters Döndü: 2 Yaralı Tokat’ta Otomobil Tarlaya Uçup Ters Döndü: 2 Yaralı

Vatikan Dışında İlk Defin

Papa Franciscus'un naaşı, son yolculuğuna, vasiyeti üzerine Vatikan’da değil, Roma’daki Azize Büyük Meryem Bazilikası’na taşınacak. Aziz Petrus Meydanı’ndaki ayin sonrasında, cenaze aracı yaklaşık 5 kilometre mesafedeki Azize Büyük Meryem Bazilikası’na doğru yola çıkacak. Cenaze aracının güzergahı, Vatikan’dan itibaren sırasıyla Vittorio Emanuele Caddesi, Venedik Meydanı, Kolezyum ve Merulana Caddesi’nden geçecek.

Bazilikadaki defin işlemi tamamlandıktan sonra, Papa’nın kabrinin halkın ziyaretine açılacağı duyuruldu. 100 yıl aradan sonra, Papa'nın naaşı Vatikan dışındaki bir yere defnedilecek. Son defnedilen Papa, 1903’te vefat eden Papa 13. Leo idi ve naaşı Roma’daki San Giovanni in Laterano Bazilikası’na gömülmüştü.

Papalığa Gidiş Süreci

Papa Franciscus, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te, göçmen işçi bir ailenin çocuğu olarak 17 Aralık 1936’da dünyaya geldi. 1958’de Katolik Kilisesi'ne katılan Bergoglio, 2001'de Kardinal olarak atanmıştı. 2013 yılında Papa 16. Benediktus’un sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrılması, Bergoglio’nun Papalığa seçilmesinin yolunu açtı. 13 Mart 2013’te yapılan Konklav’da, 266. Papa olarak seçilen Bergoglio, ilk Latin Amerikalı ve Cizvit tarikatından gelen Papa olarak tarihe geçti.

Bergoglio, papalık görevine başladığında, Francis ismini alarak “Franciscus” adıyla anılmaya başlandı. Bu, onun alçakgönüllülük ve halkla yakın ilişkilerini simgeliyor.

Kaynak: AA