Fosil Yakıtların Ötesi (Beyond Fossil Fuels) adlı Avrupa merkezli sivil toplum kuruluşu, veri merkezleri ve yapay zekanın toplum, ekonomi ve çevre üzerindeki etkilerini tartışmak üzere Paris'te düzenlenecek Yapay Zeka Zirvesi öncesinde, yeni analizini kamuoyuna sundu.
Yapılan analizde, Avrupa’daki veri merkezlerinin elektrik talebinin 2030 yılına kadar yüzde 160 oranında artabileceği tahmin ediliyor. Bu artış, 2022'de İspanya'nın toplam elektrik tüketiminden daha fazla bir tüketime denk geliyor. Elektrik talebindeki bu yükselme, Avrupa'da gaz altyapısının genişlemesine yol açabileceği gibi, diğer sektörlerde fosil yakıtlara olan talebi de artırabilir.
Eğer yeni veri merkezlerinin enerji ihtiyacı büyük ölçüde gazla karşılanırsa, Avrupa Birliği'nde 2030 yılına kadar bu merkezlerin 121 milyon ton daha fazla sera gazı emisyonu yaratabileceği hesaplanıyor. Bu artış, 2024 yılında İtalya, Almanya ve Birleşik Krallık’taki gaz santrallerinin toplam karbondioksit emisyonlarına eşdeğer.
Veri merkezlerinin artan enerji ihtiyacının yenilenebilir enerji ile karşılanması gerektiği vurgulanan raporda, mevcut yenilenebilir enerji kaynaklarının, diğer sektörlerin karbonsuzlaşma çabalarını engelleyecek şekilde tüketilmemesi gerektiği ifade ediliyor. Fosil Yakıtların Ötesi'nden Jill McArdle, "Yeni veri merkezlerinin artan elektrik talebi, Avrupa'nın iklim hedeflerine ulaşmak için büyük bir engel teşkil edebilir" dedi.
İrlanda'da, veri merkezlerinin 2030 yılına kadar ülke elektrik talebinin yüzde 30'unu karşılayacağı, bunun ise yenilenebilir enerjiye olan talebin çok önünde olacağı tahmin ediliyor. Friends of the Earth İrlanda'dan Jerry MacEvilly, bu durumu "Büyük teknoloji şirketleri için gerçeklik kontrolü yapılması gerektiğini" belirterek, yeni veri merkezlerinin gaz bağımlılığını önlemek için özel bir AB politikası gerekliliğine dikkat çekti.
Veri merkezlerinin enerji talebinin, iklim hedefleriyle uyumlu bir şekilde karşılanması için yeni yatırımlar ve düzenlemeler gerekliliği her geçen gün daha acil hale geliyor.