Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) yayımladığı rapora göre, dünya genelinde 3,6 milyar insan yılda en az bir ay boyunca yeterli suya ulaşamıyor. 2050 yılına kadar bu sayının 5 milyar kişiyi geçeceği öngörülüyor. 

WMO’nun küresel su kaynakları raporu, 2023'ün, nehirler açısından son otuz yılın en kurak yılı olarak kayıtlara geçtiğini ortaya koydu. Raporda, artan su talebine karşın su kaynaklarının giderek azaldığı ve bu durumun büyük bir kriz sinyali verdiği vurgulandı. 

Son beş yılda nehirlerdeki su seviyesinin ciddi oranda düştüğü belirtilen raporda, kullanılabilir su miktarının azaldığı ve bu süreçte buzulların son yarım yüzyılda en büyük kütle kaybını yaşadığı ifade edildi. 2023 yılı, buzulların yer aldığı tüm bölgelerde üst üste ikinci yıl kayda değer buz kaybının raporlandığı bir yıl oldu. 

Brezilya'da Seçim Yarışı: Lula ve Bolsonaro'nun Adayları Kapıştı! Brezilya'da Seçim Yarışı: Lula ve Bolsonaro'nun Adayları Kapıştı!

Rapora göre, 2023 aynı zamanda kaydedilen en sıcak yıl olarak öne çıkarken, bu yüksek sıcaklıklar ve yaygın kuraklıklar uzun süreli su kıtlıklarına yol açtı. İnsan kaynaklı iklim değişikliği, dünya genelinde sel gibi yıkıcı doğa olaylarının sıklığını artırarak ekosistemlere ve insan yaşamına büyük zarar verdi. 

Birleşmiş Milletler'in (BM) verilerine dayandırılan raporda, dünya çapında şu anda 3,6 milyar insanın yılda en az bir ay suya erişim sorunuyla mücadele ettiği belirtiliyor. 2050 yılı itibarıyla bu rakamın 5 milyarı aşması bekleniyor. Raporda, BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 6’ya ulaşmanın oldukça uzak olduğu da vurgulandı. 

"Tatlı Su Kaynakları Hakkında Sınırlı Bilgi Var" 

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, raporda yaptığı açıklamada, su ile ilgili sorunların iklim krizinin en büyük göstergesi olduğunu dile getirdi. Saulo, “Aşırı yağışlar, seller ve kuraklıklarla ilgili giderek artan uyarılar alıyoruz ve bu uyarılar ciddi sonuçlar doğuruyor. Eriyen buzullar, milyonlarca insanın uzun vadeli su güvenliğini tehlikeye sokuyor. Ancak hâlâ gerekli acil adımları atmıyoruz” dedi. 

Saulo, iklim değişikliği nedeniyle hidrolojik döngünün hızlandığını ve su ile ilgili daha ciddi sorunların baş göstereceğini belirtti. Atmosferdeki ısınmanın daha fazla nem üretmesine neden olarak yoğun yağışlara yol açacağını ve bunun da toprakların kurumasını hızlandıracağını ekledi. 

Dünyadaki tatlı su kaynaklarına dair bilgilerin çok kısıtlı olduğunu belirten Saulo, "Ölçmediğimizi yönetemeyiz. Bu rapor, daha iyi izleme, veri paylaşımı, sınır ötesi iş birliği ve değerlendirme mekanizmalarına olan ihtiyacı vurguluyor. Acil adımlar atılmalı" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: AA