Türkiye, zararlı organizmaların ithalat yoluyla ülkeye girmesini ve yayılmasını önlemek amacıyla ahşap ambalaj malzemelerine yönelik yeni tedbirler alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yeni yönetmelik, ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri üzerinden taşınabilecek zararlı organizmaların yayılmasını engellemeye yönelik esasları belirlemektedir. Bu kapsamda, Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesi (IPPC) standartlarına uyum sağlanması amaçlanmaktadır.
Ülkenin diğer ülkelerden gelecek zararlı organizmalardan korunabilmesi için ithalat yoluyla serbest dolaşıma giren ahşap ambalaj malzemeleri ile ilgili ilave tedbirler alınırken, faturası olmayan, belgelendirilemeyen, yabancı ülke damgası taşıyan ahşap ambalaj malzemelerinin tekrar ihracatta kullanımı yasaklandı.
Faturası olmayan, belgelendirilemeyen ve yabancı ülke damgası taşıyan ahşap ambalaj malzemelerinin tekrar ihracatta kullanımı yasaklandı. Bu düzenleme, izlenebilirliği artırarak güvenliği sağlamayı hedefliyor.
Ahşap ambalaj malzemesi işaretleme izin belgesi başvuru süreçleri sadeleştirildi. İzin belgesi olan işletmeler dışında, tedarikçiler ve işaretleme aparatı imal ve satışı yapan firmalar da kayıt altına alınacak. Ayrıca, ısıl işlem uygulaması sonrası alınan raporlar ve ahşap ambalaj malzemelerine karekod uygulanması zorunlu hale getirildi.
Isıl işlem fırınlarına kamera sistemi kurulacak, bu sayede işlemlerin geriye dönük takibi ve kontrolü sağlanacak. Bu düzenleme, sürecin şeffaflığını ve denetimini artırmayı hedefliyor.
Kapsam dışı ahşap ambalaj malzemesi ile kapsam dahilinde olan malzemelerin bir arada kullanılmasına imkan tanınacak.
Yönetmelik, bazı hükümleri 1 Ocak 2025'te olmak üzere 1 Temmuz 2025'de yürürlüğe girecek.