Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) raporuna göre, yapay zeka teknolojilerinin artan küresel ilgisi, 2030 yılına kadar veri merkezlerinin enerji tüketimini dört katına çıkaracak. Ancak uzmanlar, bu artışın çevre üzerindeki etkilerini, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji entegrasyonu sayesinde sınırlı buluyor.
Yapay Zeka ve Artan Enerji Tüketimi
Yapay zeka teknolojilerine olan küresel ilginin, veri merkezlerinin enerji tüketimini 2030 yılına kadar dört katına çıkaracağı belirtildi.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayımladığı yeni rapora göre, özellikle ABD’de yapay zeka başta olmak üzere veri işleme faaliyetleri, 2030 yılına gelindiğinde çelik, çimento ve kimyasal üretimi gibi enerji yoğun sektörlerden daha fazla elektrik tüketecek.
Yapay Zeka, Enerji Verimliliği Sağlayabilir
Rapora göre, yapay zeka teknolojisinin enerji tüketimini artırması bekleniyor ancak uzmanlar, bu artışın iklim kriziyle mücadelede sanıldığı kadar büyük bir tehdit oluşturmadığını ifade ediyor.
Yapay zeka, enerji verimliliğini artırma, kamu hizmetlerini daha etkili planlama ve yenilenebilir enerji entegrasyonunu kolaylaştırma gibi önemli faydalar da sağlayabilir. Ayrıca, yapay zeka tabanlı sistemler, uzun vadede sera gazı emisyonlarını azaltabilir.
Çevreye ve Enerji Sistemlerine Olan Baskılar
Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporunda, yapay zeka kaynaklı artan enerji talebinin, eğer devletler tarafından yönlendirilmezse, çevre ve enerji sistemleri üzerinde ciddi baskılar oluşturabileceği yer aldı.
Uzmanlar, yapay zekanın kontrolsüz büyümesinin, gelişmiş ekonomilerde sağlanan enerji verimliliği kazanımlarını tersine çevirebileceği konusunda uyarıyor.
Kömür Santralleri Tehdit Oluşturuyor
ABD’de kapanmaya yüz tutan kömür santrallerinin yeniden devreye alınması ihtimali, bu endişeleri artırıyor. Yapay zeka veri merkezlerinin yüksek miktarda soğutma suyu ihtiyacı, kurak bölgelerdeki su kaynakları üzerinde de baskı oluşturabilir.
Yapay zeka teknolojilerinin artan enerji tüketimi, küresel çevre politikalarını yeniden gözden geçirmeyi gerektirebilir.