İstanbul'da bebek acil hastalarını özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine yönlendirdikleri ve bu süreçte ölümlerle sonuçlanan olaylara karıştıkları iddia edilen "Yenidoğan Çetesi" davasında 7 sanık hakkında tutuklama kararı çıktı. Mahkeme, 3 sanığın doğrudan tutuklanmasına ve 4 sanık hakkında yakalama emri çıkarılmasına hükmetti.
Duruşmada Öne Çıkan Kararlar
Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın 13. duruşması adliyenin konferans salonunda gerçekleştirildi. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının beyanlarını dinledikten sonra ara kararını duyurdu. Heyet, tutuklu bulunan 22 sanığın mevcut hallerinin korunmasına karar verirken, üç tutuksuz sanığın tutuklanmasına hükmetti. Ayrıca dört kişi hakkında da tutuklama amacıyla yakalama kararı çıkarıldı.
Duruşmada, davaya katılma talebinde bulunan mağdurların istekleri kabul edilirken, SGK, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın da davaya müdahil olması onaylandı. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 13 Ocak 2025 tarihine erteledi.
Tutuklanan Sanıklar
TRG Hospitalist Hastanesi'nde görevli Dr. Mehmet Gürül, hastanenin idari müdürü Murat Mantuş ve Dr. Şeyhmus Çelik mahkeme kararıyla tutuklanırken, Birinci International Hastanesi'nin sahibi Ali Aksu, Esenler Güney Hastanesi'nin sorumlu müdürü Dr. Ali Dirik ile hemşireler Serenay Şenkalaycı ve Ceren Hatice Kırım hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Kararın ardından üç sanık, duruşma salonunda jandarma ekipleri tarafından kelepçelenerek götürüldü.
İddianamenin Detayları
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, suç örgütünün başında Dr. Fırat Sarı'nın bulunduğu, örgüt yönetimini ise Dr. İlker Gönen ve ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir'in üstlendiği belirtildi. Örgütün, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranını artırmak için 112 sevk sistemini devre dışı bırakarak SGK'dan yüksek meblağlarda ödeme aldığı ve hasta yakınlarından fazla para talep ettiği iddia edildi.
Ayrıca bebeklerin sağlık durumlarının olduğundan daha ağır gösterildiği ve tedavi sürelerinin uzatılarak haksız kazanç sağlandığı ifade edildi. Örgütün önceliğinin bebeklerin sağlığı değil, maddi kazanç elde etmek olduğu kaydedildi.
Cezalandırma Talepleri
İddianamede, örgüt lideri olduğu iddia edilen Dr. Fırat Sarı ve Dr. İlker Gönen için 10 bebeğin ölümüyle bağlantılı olarak "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık", "örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından toplam 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası isteniyor. Ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir'in de aralarında bulunduğu sanıklar için yüzlerce yıl hapis talebi bulunuyor.
Öte yandan, olaylarla bağlantılı hastanelerin kapatılması ve mal varlıklarına el konulması talep ediliyor. Soruşturma sırasında İstanbul ve Tekirdağ’da faaliyet gösteren 10 hastanenin ruhsatlarının iptal edildiği öğrenildi.
Yenidoğan çetesine yönelik soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Savcısı Y.E.’yi tehdit eden kişilerin de tutuklandığı bildirildi.