Türkiye’de son yıllarda büyük artış gösteren inme hastalığı ile ilgili Barıştepe Yenimahalle Evi’nde seminer düzenlendi.
Yenimahalle Belediyesi ve Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği işbirliğinde düzenlenen seminerde; inme nedir, inmeden nasıl korunulur ve inme nasıl tedavi edilir ana başlıkları altında hastalık hakkında katılımcılar, sunum eşliğinde bilgilendirildi.
Seminerde konuşan Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Togay Işıkay, Türkiye’de her yıl 140 bin insanın inme geçirdiğine dikkat çekerek hastalığın önemine vurgu yaptı.
İnmenin beyin damarında tıkanmaya veya yırtılmaya bağlı olarak gelişen ve aniden ortaya çıkan bir hastalık olduğunu kaydeden Prof. Dr. Işıkay; damar sertliği, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabetin, inmenin oluşmasındaki ana etkenleri oluşturduğunu ifade etti.
Canan Işıkay, Türkiye'de 55-75 yaş arası her 5 kadından ve her 6 erkekten birinin inme geçirdiğini kaydederek, inme riskini artıran faktörleri ise yaş, aile öyküsü, yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, kalp hastalıkları, sigara kullanımı, obezite ve hareketsizlik olarak sıraladı.
İnmenin belirtilerini de yüzde kayma, yüzde eğilme, konuşma ve anlama bozukluğu, peltek konuşma, hafıza kaybı, unutkanlık, görme kaybı, baş dönmesi, dengesizlik, şiddetli baş ağrısı olarak açıklayan Işıkay, “İnmeden değil geç kalmaktan korkalım. Kanama ve ciddi travma oluşmamışsa ilk 4,5 saat içerisinde müdahale edilerek ve tedavi uygulanarak inme tamamen düzelebilir” açıklamasını yaptı.
Ankara’dan son dakika haberleri için bizi takip edin!