Yükseköğretim Kurulunda gerçekleşen toplantıda, yükseköğretim sisteminin geleceğine dair yeni düzenlemeler ve stratejiler kamuoyu ile paylaşıldı.

Van'da Şiddetli Yağışın Ardından Sel Felaketi Yaşandı Van'da Şiddetli Yağışın Ardından Sel Felaketi Yaşandı

İkinci Öğretim Programları Yerine Geleceğin Mesleklerine Yönelik Programlar

Bu yıl üniversitelerdeki program kalitesini artırmaya yönelik en önemli çalışmalarının, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olduğunu vurgulayan YÖK Başkanı Erol Özvar, vakıf üniversitelerinde de devlette olduğu gibi, ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara geçiş yapılacağını belirtti. Bu düzenlemenin vakıf üniversitelerinde de uygulanacağını ve gelecek yılki planlamalara dâhil edilmesini beklediklerini ifade etti.

Özvar, "Vakıf üniversitelerimizin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını bekliyoruz. Devlet üniversitelerine gösterdiğimiz kolaylıkları vakıf üniversitelerine de göstermeye devam edeceğiz. Adalet programında yaptığımız benzer uygulamaları burada da yapacağız. Bu bakımdan herhangi bir kayıp olmayacağını özellikle belirtmek isterim" dedi.

Türkçe Öğretim Merkezlerine Akreditasyon Şartı Geliyor

Toplantıda, üniversitelerdeki Türkçe Öğretim Merkezlerine (TÖMER) akreditasyon şartı getirileceğini duyuran Özvar, yabancı dil öğretiminde uluslararası standartların tüm programlara uygulanacağını ve TÖMER ile Yabancı Dil akreditasyonları ile program sayıları ve kontenjanları arasında denge sağlanacağını vurguladı.

Uluslararası Öğrenci Hareketliliğine Yönelik Güçlü Mevzuat Çalışması

Uluslararası öğrenci hareketliliğine yönelik güçlü bir mevzuat çalışması yapıldığını açıklayan Özvar, bu çalışmaların üniversitelerin üretkenliğini artırmanın yanı sıra uluslararası öğrencilerin haklarını korumayı amaçladığını belirtti.

2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu

Özvar, "2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu" kapsamında üniversitelerle bölgesel toplantılar düzenleneceğini ve bu toplantıların önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde başlayacağını duyurdu. Bu toplantılarda üniversitelerin bilgi yönetim sistemi, ulusal ve uluslararası görünürlüğü, girişimci ve yenilikçi üniversite başlıklarında çalışmaların paylaşılacağı belirtildi.

İstihdamla Bağı Azalan Programların Kontenjanları Azaltılıyor

Özvar, istihdamla bağı azalan programların kontenjanlarının kademeli olarak azaltılacağını ve bu kararların ülkenin istihdam dengesini göz önünde bulundurarak alındığını söyledi. Ayrıca, 35 yaş üstü öğrencilere yönelik ikinci üniversite kapsamında bazı programlarda yeni düzenlemeler yapıldığını belirtti.

TYÇ Logosuna Sahip Üniversite Sayısı Artacak

Özvar, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosunun yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzunda yer alacağını ve şu an 109 üniversitenin 898 programının TYÇ Logosunu kullanma hakkına sahip olduğunu hatırlatarak, TYÇ Logosuna sahip yükseköğretim kurumlarının sayısını artırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Yeni Dönem, Yeni Hedefler

Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu’nun sunumlarıyla devam eden toplantı, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar ve Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Veysel Eren'in katılımcı rektörlerin görüş ve değerlendirmelerini almasıyla sona erdi.

Kaynak: Haber Merkezi