Gaziantep mutfağı, özellikle kebaplarıyla ün salmıştır. Patlıcan, ayva, elma, simit, cartlak, keme ve yenidünya kebapları bu çeşitliliğin sadece bir kısmını oluşturur. Ancak, bu kebaplar arasında Alinazik kebabının özel bir yeri vardır. Osmanlı saray mutfağının seçkin lezzetlerinden biri olan Alinazik kebabının kökeni, 16. yüzyıla ve Osmanlı’nın ilk halifesi Yavuz Sultan Selim dönemine kadar uzanır.

Yöresel Lezzetler Alinazik’in Hikâyesi Ve Tarifi  Görsel 2

Alinazik Kebabı’nın Hikâyesi

Rivayetlere göre, Yavuz Sultan Selim Gaziantep'e geldiğinde burada büyük bir şölenle karşılanır. Kendisine sunulan çeşitli lezzetler arasında en çok Alinazik kebabını beğenir. Sultan Selim, bu yemeği tattıktan sonra "Hangi eli nazik yaptı bunu?" diye sorar ve bu yemek "Alinazik" olarak anılmaya başlanır. Başka bir anlatıya göre ise bu kebabın adı, Arapça "güzel" anlamına gelen "Ala" ve "yemek" anlamına gelen "nazik" kelimelerinin birleşiminden gelir. Her iki hikâye de patlıcan ile etin muhteşem uyumunu vurgular.

Alinazik Kebabı’nın Tarifi

Alinazik için Gerekli Malzemeler:

- 50 gram tereyağı (3,5 yemek kaşığı)

- 1 diş sarımsak

- 250 gram küçük doğranmış kuşbaşı et

Bebek Odası Düzeni Nasıl Olmalıdır? Bebek Odası Düzeni Nasıl Olmalıdır?

- 1 yemek kaşığı biber salçası

- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber

- 1 çay kaşığı tuz

Patlıcanlı karışım için:

- 1 kâse yoğurt

- 3 adet közlenmiş patlıcan

- 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:

1. Derin bir tavada tereyağını eritin ve sarımsağı hafifçe soteleyin.

2. Küçük doğranmış kuşbaşı etleri ekleyin ve karıştırın. Tavanın kapağını kapatın ve kısık ateşte 6-7 dakika kadar pişirin.

3. Etler piştikten sonra salça, toz kırmızı biber ve tuz ekleyerek tatlandırın ve ocaktan alın.

4. Közlenmiş patlıcanları kesme tahtasında ince ince dövün ve üzerine hafifçe tuz serpin.

5. Patlıcanları iyice ezdikten sonra yoğurt ile karıştırın.

6. Servis tabağına yoğurtlu patlıcan karışımını alın ve ortasını çukurlaştırın. Hazırladığınız etleri üzerine yerleştirerek servis edin.

Tarifin Püf Noktaları:

Patlıcanları fırında veya ocakta közlemeden önce bıçakla birkaç delik açın. Közledikten sonra kabuklarını kolayca soyabilmek için henüz sıcakken bir kaba alıp kapağını kapatın ve 5-10 dakika bekletin. Bu yöntemle patlıcanlar terleyecek ve kabukları daha kolay soyulacaktır. Etinizi kısık ateşte, suyunu salana kadar yavaşça pişirin. Yoğurdun üzerine çok sıcak et eklememeye özen gösterin; aksi halde yoğurt sulanabilir.

Servis Önerisi:

Üzerine toz kırmızı biber ve tereyağından hazırladığınız sosu dökerek, ince kıyılmış maydanoz ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

Muhabir: Sibel Bay