Küresel piyasalarda, Çin'in ABD ile ticaret gerilimini artırmak yerine müzakerelere yöneleceği beklentileriyle olumlu bir hava hakimken, yurt içinde piyasalar bugün açıklanacak büyüme verilerine odaklanmış durumda.
ABD Başkanı Donald Trump'ın korumacılık politikalarının küresel ticaret üzerindeki etkileri hala belirsizliğini korurken, Çin'in bu gerilimi tırmandırmak yerine, ABD ile müzakerelere yönelmesi ihtimali güçleniyor. Çin'den gelen haberlere göre, hükümet önümüzdeki dönemde tarifelere karşı ekonomiyi destekleyecek önlemler almaya devam edecek.
Öte yandan, dün ABD'de tatil nedeniyle işlem yapılmazken, bugün piyasalarda işlem hacminin düşük olacağı öngörülüyor. Piyasalar, ayrıca jeopolitik gelişmeleri de yakından izliyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın nükleer silah geliştirmesine izin vermeyeceklerini açıklaması, jeopolitik risklerin yeniden artmasına yol açtı. Bu durum, güvenli liman yatırımlarına olan talebi yükseltti. Altının ons fiyatı, son bir haftada dar bir bantta hareket ettikten sonra bugün yaklaşık yüzde 1 artışla 2 bin 633 dolardan işlem görürken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,24'e geriledi.
Brent petrol fiyatı, OPEC+ toplantısının 5 Aralık'a ertelenmesinin ardından, yüzde 0,1 artarak 72,7 dolara yükseldi. Dolar endeksi ise yüzde 0,2 azalarak 105,9 seviyelerine geriledi. Avrupa borsalarında ise dün, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın, Avrupa'nın siyasi liderlerine Donald Trump ile gümrük vergileri konusunda iş birliği yapma çağrısının ardından pozitif bir görünüm oluştu. Bugün ise, Avrupa'da açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi yatırımcıların gündeminde.
Avrupa'da ECB üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, ECB'nin Aralık ayında faiz indirimi için seçeneklerini açık tutması gerektiğini ve faiz oranlarının büyümeyi destekleyecek seviyelere çekilebileceğini belirtti. Almanya'da ise Kasım ayında açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), yıllık bazda yüzde 2,2 artarken, aylık bazda yüzde 0,2 geriledi.
Bu gelişmeler ışığında, Avrupa borsalarındaki önemli endekslerde yükselişler görüldü. İngiltere'nin FTSE 100 endeksi yüzde 0,08, Almanya'nın DAX 40 endeksi yüzde 0,85, Fransa'nın CAC 40 endeksi yüzde 0,51 ve İtalya'nın FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 0,51 değer kazandı. Avrupa endeks vadeli kontratları, yeni güne karışık bir seyirle başladı.
Asya borsalarında ise karışık bir tablo var. Japonya'da enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faiz artırımlarına devam edeceği yönündeki beklentileri güçlendirdi. Japonya'nın Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), yıllık yüzde 2,6 ve çekirdek TÜFE, yıllık yüzde 2,2 artarken, sanayi üretimi aylık yüzde 3 arttı ancak öngörülerin gerisinde kaldı.
Dolar/yen paritesi, bu verilerin ardından yüzde 0,9 düşüşle 150,13 seviyesine geriledi. Bu durum, ihracatçı odaklı Japon şirketlerinin hisselerini olumsuz etkileyebileceği endişelerini doğurdu. Güney Kore'de ise, ABD ve Çin arasında yarı iletken çipler konusunda yeni bir gerilim yaşanması ihtimali, piyasaları olumsuz etkiledi ve satış baskısını artırdı.
Asya borsalarındaki kapanışa yakın verilerde, Japonya'nın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 ve Güney Kore'nin Kospi endeksi yüzde 2 düştü. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1,4 artarken, Hong Kong'daki Hang Seng Endeksi ise yüzde 0,2 yükseldi.
Yurt içinde, Borsa İstanbul dün yatay bir seyir izledi ve BIST 100 endeksi, 9.640,08 puandan günü kapattı. Bugün ise gözler, açıklanacak 3. çeyrek büyüme verilerinde. Dolar/TL, dün yüzde 0,1 azalarak 34,6000'ten kapanmışken, bugün bankalararası piyasada yüzde 0,3 artışla 34,6980 seviyelerinden işlem görüyor.
AA Finans'ın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün açıklanacak 2024 yılı 3. çeyrek gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) verileriyle ilgili beklenti anketi sonuçlandı. Ekonomistler, Türkiye ekonomisinin bu yılın 3. çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,64 büyüdüğünü tahmin ediyor. Ankete katılan ekonomistlerin büyüme beklentileri ise yüzde 2,40 ile yüzde 3,10 arasında değişiyor.
Analistler, bugün yurt içinde büyüme verilerinin yanı sıra finansal istikrar raporunun ve yurt dışında ise Avro Bölgesi'nde enflasyon ve Almanya'da işsizlik oranı verilerinin izleneceğini belirtiyor.
Teknik açıdan BIST 100 endeksinde, 9.700 ve 9.800 seviyelerinin direnç, 9.500 ve 9.450 seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu kaydediyorlar.