Manisa’da 10 Nisan gecesi başlayan ve birkaç gün boyunca etkisini sürdüren zirai don, özellikle üzüm bağlarında ciddi zarara yol açtı. Bölgede bağlarda oluşan hasarın boyutunu belirlemek için sahaya inen sigorta eksperleri ile Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Zarar gören bağlarda incelemelerde bulunan Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, üreticilere önemli uyarılarda bulundu. Ünal, bu süreçte asmaları budamaktan kaçınılması gerektiğini belirterek, “Asmalarda henüz verim durumu netleşmediği için budama yapılması gelecek yılın ürününü olumsuz etkileyebilir” dedi.

Akaryakıta Yeni Zam Yolda Akaryakıta Yeni Zam Yolda

Don Riski Henüz Sona Ermedi

Manisa genelinde yaklaşık 1 milyon dekarlık bir alanda üzüm üretimi yapıldığını vurgulayan Ünal, iklim verileri doğrultusunda don tehlikesinin nisan sonuna kadar devam edebileceğine dikkat çekti. Zirai donların üzüm bağlarında büyük kayıplara neden olabildiğini belirten Ünal, önleyici tedbirlerin zamanında alınmasının önemine değindi.

Ünal, “Üreticiler ürünlerini tarım sigortası ile güvence altına almalı. Don anında, özellikle yer seviyesindeki havanın karıştırılması gerekiyor. Pervane sistemleri, yağmurlama sulama, damlama yöntemi ve hatta belirli alanlarda kontrollü ateşle sıcaklık birkaç derece artırılabilir” diye konuştu.

Bazı bağların, kullanılan yağmurlama sistemi sayesinde dondan korunduğunu ifade eden Ünal, “Yeterli su ve basınç sağlanırsa, bu sistem sayesinde donun etkisi azaltılabilir. Oluşan nemli hava sayesinde zarar görme riski düşüyor” dedi.

Budama için Acele Etmeyin

Don zararının ardından üreticilerin nasıl bir yol izlemesi gerektiğini de anlatan Ünal, sigortalı üreticilerin eksperlere, sigortasız olanların ise ilçe tarım müdürlüklerine başvuru yapmasının ilk adım olduğunu söyledi.

Ünal, “Eksper gelmeden önce kesinlikle budama yapılmamalı. Asmalar henüz filizlenme sürecinde. Zarar gören gözlerin yerine ikinci ve üçüncü gözlerden yeni sürgünler çıkacak. Bu sürgünlerin durumu göz önünde bulundurularak ilerleyen süreçte gerekli gübreleme ve bakım işlemleri yapılabilir” ifadelerini kullandı.

Asmalarda bu yıl atılacak adımların, gelecek sezonun verimini doğrudan etkileyebileceğini söyleyen Ünal, “Henüz kesin hasar tespiti yapılmadan bağlarda herhangi bir işlem yapılmaması çok önemli. Göz ve salkım oluşumlarının sağlıklı ilerlemesi için bağın genel bakımı aksatılmamalı” dedi.

Kaynak: AA