Türkiye'nin Petrol İthalatında Eylül Ayında Düşüş Türkiye'nin Petrol İthalatında Eylül Ayında Düşüş

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılında yapılacak bitkisel üretim desteklerine ilişkin usul ve esasları açıkladı. Bakanlık tarafından hazırlanan "Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere Ödeme Yapılmasına Dair Tebliğ", 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu tebliğin temel amaçları arasında bitkisel üretimin artırılması, verim ve kalite yükseltilmesi, üretim maliyetlerinin karşılanmasına katkı sağlanması, sürdürülebilirlik ve arz güvenliğinin temin edilmesi yer alıyor. Ayrıca, kayıtlılığı artırmak, kimyasal ilaç kullanımını azaltmak, insan sağlığı ile doğal dengeyi korumak amacıyla çevreye duyarlı alternatif tarım tekniklerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Bunun yanı sıra, tarımsal ürünlerini lisanslı depolarda muhafaza eden gerçek ve tüzel kişilere de destek verilecek.

Destek Miktarları ve Artış Oranları

Yeni düzenleme ile birlikte, çiftçilere verilecek mazot ve gübre desteklerinin nakit olarak ödenmesi karara bağlandı. Fark ödemesi destekleri birim tutarları ise yüzde 50 ile 566,7 arasında artırıldı. Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları birim fiyatlarında ise yüzde 48,1 ile yüzde 66,7’ye varan artışlar gerçekleştirildi.

·        Standart fidan kullanım desteği: Birim tutarı yüzde 60 artırıldı.

·        Sertifikalı fidan kullanım desteği: Birim tutarı yüzde 25 yükseltildi.

·        Tek yıllık ve çok yıllık yem bitkileri: Ekin yapan çiftçilere verilecek destek birim tutarı yüzde 100 artırıldı.

Süt havzası olarak belirlenen illerde ise yem bitkisi desteğine yüzde 50 ilave destekleme ödemesi yapılacak. Lisanslı depolarda ürün depolama, kira, nakliye ve analiz desteği kapsamında, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 60’ı, analiz ücreti tarifesinin ise yüzde 50’si desteklenecek.

Destek ödemeleri, Ziraat Bankası’nın ilgili şubelerinde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılacak. Bu durum, çiftçilerin üretimlerini sürdürülebilir şekilde gerçekleştirmeleri için önemli bir kolaylık sağlıyor.

Kaynak: AA