Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'yi büyük ölçüde etkileyen 17 Ağustos depreminin üzerinden 24 sene geçti.

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve o dönem "asrın felaketi" olarak tanımlanan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi, 24.yılında anılıyor.

17 Ağustos 1999 saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'de büyük bir yıkım meydana getirmişti.

TBMM Deprem Riskinin Araştırılarak Deprem Yönetiminde Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi̇ Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonunun Temmuz 2010 tarihli raporu doğrultusunda, depremde 17 bin 480 kişinin yaşamını yitirdiği, 43 bin 953 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kaldığı, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkıldığı depremden 16 milyon civarındaki kişi değişik düzeylerde etkilendi, 285 bin 211 konut ve 42 bin 902 iş yerinde ise hasar belirlendi. 

Depremde İstanbul'da 454 kişi hayatını kaybederken Yalova, Düzce ve Gölcük'ten kentteki hastanelere getirilen yaralılardan hayatını kaybedenlerle bu sayı 981'e ulaştı.

İstanbul'da 1880 kişinin yaralandığı depremde 41 bine yakın konut ve iş yerinde hasar tespit edildi, 18 bin 162 konut orta ve ağır şiddetteki hasar yüzünden oturulamaz duruma geldi.

Kentte ayrıca 3 bin 171 okuldan 820'si hasar gördü. Bunların 118'i orta, 13'ü ağır hasarlı olarak tespit edildi. İstanbul'daki 10 bine yakın kamu binasının 1137'sinde az, 387'sinde orta, 37'sinde ise ağır hasar meydana geldi.

Bakanlıklar ile TOKİ ve diğer kurumların işbirliğinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla depremin yaraları büyük oranda giderilmeye çalışıldı.

TOKİ, belediye ve özel sektör tarafından yıkımın yaşandığı kentlerde, deprem yönetmeliğine uygun binlerce yeni konut inşa edildi.

Başta okullar ve hastaneler gibi kamu binaları olmak üzere hafif hasarlı binalar depreme karşı güçlendirilerek dayanıklı yapılar haline getirildi.

Depremin İzleri Kocaeli'de Büyük Ölçüde Silindi

Binlerce insanın hayatını kaybettiği, ev ve iş yerinin yıkıldığı Kocaeli'de, deprem sonrası facianın acı izleri silindi.

En ağır yıkımın yaşandığı şehirde deprem yönetmeliğine uygun binlerce konut inşa edildi.
Nisan ayında açılan Kocaeli Şehir hastanesi, 368 bin metrekarelik alan üzerinde 1218 yatak kapasiteli olarak hizmet sunuyor.

Depreme karşı 1069 sismik izolatöre sahip olan Kocaeli Şehir Hastanesi, bölgenin "sağlık üssü" olma yolunda ilerliyor.

Kocaeli'de hazırlanan "Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi" kapsamında kentteki riskli alanlar belirlendi, binlerce bağımsız birimle ilgili etüt raporu hazırlandı.

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Gölcük, Körfez, Derince ve İzmit başta olmak üzere birçok ilçede yeni projeler yapılmaya çalışılıyor.

Bu kapsamda yapı stoku açısından en riskli bölgelerden biri olan Cedit Mahallesi'nde başlatılan "Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi" ile 1105 hak sahibinin evleri yeniden yapılıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesince finanse edilen projede, riskli 494 binanın yıkılması sonrası kent tarihinin en önemli kentsel dönüşüm projesi hayata geçiriliyor.

Türkiye ile Filistin Arasında Kolluk Eğitimi Anlaşması Türkiye ile Filistin Arasında Kolluk Eğitimi Anlaşması

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü işbirliğiyle hazırlanan "Kocaeli İli Afet Zararlarının Azaltılmasında Akıllı Kent Uygulaması Projesi" kapsamında "acil müdahale" ve "erken uyarı" sistemi kurulması için çalışmalar sürüyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, "Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitim" Projesi kapsamında vatandaşlara kendi mahallelerinde afetlerle ilgili teorik ve uygulamalı eğitimler verilmesi de ihmal edilmiyor.

Sakarya da Depremin İzlerini Sildi

Depremde en büyük yıkımın yaşandığı ikinci il olan Sakarya, yapılan çalışmalarla depremin izlerini silen illerden.

Afetin ardından başlatılan çalışmalarla 15 Temmuz Camili, Korucuk ve Karaman mahallelerinde Valilik ve diğer resmi kurumların da içerisinde bulunduğu "yeni yerleşim bölgesi" hayata geçirildi.

Marmara Depremi sonrası hayata geçirilen ve kararlılıkla uygulanan "yatay mimari" ile çok katlı bina yapılmasına müsaade edilmezken, kent halkı yönetmeliğe uygun inşa edilen konutlarda güvenle yaşamlarını idame ettiriyorlar.

Kentte, kentsel dönüşüm çalışmaları da sürüyor. Bu kapsamda Erenler ilçesine bağlı Yenimahalle ve Küpçüler mahallelerinde 666 dönüm alanda 9 etaptan oluşan "Erenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm Projesi" hayata geçirildi. Yıkılanların yerine yapılan konutlar hak sahiplerine verilirken belediye bütçesiyle etap etap gerçekleşen projede çalışmalar sürüyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından muhtemel afetlere hazırlıklı olunması ve afet durumunda kriz merkezi olarak kullanılması amacıyla 9 şiddetinde depreme dayanıklı Afet Koordinasyon Merkezi inşa edildi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte olası bir depremin sebep olacağı hasarların önceden tespiti için çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda 180 bin 84 binada risk tespit çalışması yapıldı.

Bununla birlikte kentsel dönüşüm sürecinin başladığı yapılardaki vatandaşların, üretilecek rezerv konutlara yerleşmesi sağlanacak.

AA