İkinci El Araçlarda Güvenli Ödeme Sistemi 27 Eylül'de Başlıyor İkinci El Araçlarda Güvenli Ödeme Sistemi 27 Eylül'de Başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, büyük tutarlı alışverişlerde ödeme sistemini düzenleyen yeni bir taslak hazırlıyor. Bu düzenlemeye göre, 7.000 TL ve üzerindeki alışverişlerde ödeme yapmak artık daha sıkı kurallara tabi olacak. Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, sosyal medya üzerinden bu taslak hakkında bilgi verdi.

Şenol Babuşcu Kimdir? sorusunun cevabını haberimizin en altında bulabilirsiniz.

Kart veya Banka Üzerinden Ödeme Zorunluluğu

Düzenleme kabul edilirse, 7.000 TL ve üzerindeki alışverişlerde ödeme yöntemi önemli hale gelecek. Ödeme banka veya kredi kartı ile yapılabilir, ancak nakit ödeme tercih edilse bile, bu ödemenin bir banka veya finansal kurum üzerinden yapılması ve belgelenmesi zorunlu olacak. Yani, büyük alışverişlerde ödeme şekli ne olursa olsun, mutlaka resmi olarak kaydedilmesi gerekecek.

Eskiden Kimler İçin Geçerliydi?

Mevcut düzenlemeye göre, 7.000 TL'nin üzerindeki alışverişlerde bu zorunluluk sadece vergi mükellefi olan kişiler ve işletmeler için geçerliydi. Ancak yeni taslak, vergi mükellefi olmayan bireyleri de kapsıyor. Yani, herhangi bir kişi 7.000 TL'nin üzerinde bir alışveriş yaptığında, bu ödemeyi mutlaka banka aracılığıyla belgelemek zorunda olacak. Aksi takdirde, hem alıcıya hem de satıcıya ceza kesilecek.

Gündelik Hayattan Örnekler

Bu düzenlemenin insanların günlük hayatında nasıl etkiler yaratacağını örneklerle anlatalım. Kamu kurumunda çalışan Bay A, evine aldığı 20.000 TL’lik buzdolabının ödemesini banka veya kredi kartıyla yapabilir. Fakat nakit ödemek istese bile bu işlemi bir banka üzerinden yapmak zorunda kalacak ve işlem belgelenmek zorunda olacak.

Benzer şekilde, akademisyen Bay B de 10.000 TL’lik kitap alışverişi yaptığında bu ödemeyi yine banka veya finansal bir kurum aracılığıyla gerçekleştirmeli. Nakit ödeme yapılabilir, ancak işlem mutlaka bankalar üzerinden belgelenmeli.

Hangi Değişiklikler Yapıldı?

Yeni taslak, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde (Sıra No: 459) yapılan değişikliklerle yürürlüğe girecek. Tebliğe eklenen "mükellef olmayanlar" ibaresi ile artık herkesin 7.000 TL üzerindeki alışverişlerde banka veya finansal kurumları kullanma zorunluluğu olacak. Bu sayede, ödeme işlemleri kayıt altına alınacak ve vergisel şeffaflık sağlanacak.

Düzenleme Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Düzenlemenin Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte yeni kurallar yürürlüğe girecek. Bu düzenleme, büyük tutarlı alışverişlerde ödeme sisteminin daha şeffaf olmasını ve kayıt dışı ekonominin önlenmesini hedefliyor. Özellikle yüksek tutarlı alışverişlerde ödeme işlemlerinin kaydedilmesiyle finansal kontrol artacak.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 459)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO:459)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: …)

MADDE 1- 24/12/2015 tarihli ve 29572 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 459)’nin 2. bölümünün birinci fıkrasında yer alan “mükelleflere” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve mükellef olmayanlara” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2- Aynı Tebliğin 3. bölümünün birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan “vergiden muaf esnafı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “mükellef olmayanları,” ibaresi eklenmiş ve (d) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3- Aynı Tebliğin 4.1. bölümünde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

a) Bölümün birinci fıkrası “Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların (mükellef olmayanlarınkendi aralarında yapacakları işlemler hariç olmak üzere) yapacakları, 7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur.” şeklinde değiştirilmiştir.

b) Bölümün son fıkrasından önce gelmek üzere aşağıdaki örnek eklenmiştir.

“Örnek: Kamu kurumunda memur olarak çalışan Bay (A) evinde kullanmak üzere, beyaz eşya perakende ticareti ile uğraşan (B) Ltd. Şti.’nden 20.000 TL tutarında bir buzdolabı satınalmıştır. Söz konusu buzdolabının tutarı 7.000 TL’lik haddi aştığından bu işleme ait tahsilat ve ödemenin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekmektedir.

Söz konusu tahsilat ve ödemede tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda memur Bay (A) ve (B) Ltd. Şti.’ne ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.”

MADDE 4- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5- Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

Şenol Babuşcu Kimdir?

Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Türkiye’de bankacılık ve finans alanında önemli görevlerde bulunmuş bir isimdir. Ziraat Bankası'nda Genel Müdür Yardımcılığı ve Halkbank’ta Yönetim Kurulu Murahhas Üyeliği yapmıştır. Akademik alanda da etkin olan Babuşcu, Başkent Üniversitesi’nde Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır. Bankacılık, ekonomi ve finans konularında yaptığı analizler ve sosyal medya paylaşımları ile kamuoyunun yakından takip ettiği bir uzmandır.

Muhabir: Nida Yağmur Mercan