ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Ronny Jackson, Güney Afrika hükümetine yönelik yaptırımlar içeren yeni bir yasa tasarısını Kongre'ye sundu. Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen isimlerinden olan Jackson, "ABD-Güney Afrika İkili İlişkilerinin İncelenmesi Yasası" başlıklı tasarının, iki ülke arasındaki ilişkilerin tamamen gözden geçirilmesini zorunlu kılacağını açıkladı. Jackson, bu yasa ile özellikle Çin, Rusya ve İran gibi ABD'nin rakip ülkeleriyle işbirliği yapan Güney Afrika hükümetine karşı yaptırımlar uygulanmasının hedeflendiğini belirtti.

Jackson’ın internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, Güney Afrika'nın ABD ile olan ilişkisini “utanmazca terk ettiği” ve özellikle Çin, Rusya, İran gibi ülkelerle işbirliği yaptığı ifade edilerek, bu eylemlerin ciddi sonuçlar doğuracağı vurgulandı. Açıklamada, "Güney Afrika, terör örgütleri ve ABD düşmanlarıyla işbirliği yapmayı tercih etti. Bu, ulusal güvenlik çıkarlarımızı tehdit etmektedir" denildi.

Tasarı, Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarını baltaladığına yönelik suçlamalarını da gündeme getiriyor. Bu suçlamalar, ABD’nin tüm dünya çapındaki ikili ilişkilerini gözden geçirme ve rakipleriyle işbirliği yapan ülkeleri sorumlu tutma yolunda adımlar atması gerektiğini savunuyor. Jackson, Kongre'nin bu konuda daha kapsamlı bir strateji oluşturması gerektiğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın da Güney Afrika'nın 2024 tarihli Toprak Kamulaştırma Yasası’na ve İran ile yakın ilişkilerine dikkat çekerek, bu ülkeye yönelik yardımın kesilmesi gerektiği yönündeki açıklamaları gündemdeki yerini koruyor. Trump, beyaz Güney Afrikalı çiftçilere vatandaşlık verilmesi önerisiyle de tartışmaları alevlendirmişti.

Diğer yandan, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, geçtiğimiz günlerde Güney Afrika’nın Washington Büyükelçisi Ebrahim Rasool’u "istenmeyen kişi" ilan etti. Rasool, bu kararın ardından yaptığı açıklamada, "İstenmeyen kişi" ilan edilmesinin kendisi için bir "onur rozeti" olduğunu belirtti.

ABD'nin Pretorya Büyükelçiliği, Beyaz Saray’ın beyaz azınlık grubunun üyelerini yeniden yerleştirme planı çerçevesinde 67 binin üzerinde kişinin ABD mülteci statüsüne başvurduğunu duyurdu. Bu adımlar, Güney Afrika ile ilişkilerin daha da gerilmesine neden olabilir.

Sivas’ta İki Otomobil Çarpıştı: 3’ü Çocuk, 6 Yaralı Sivas’ta İki Otomobil Çarpıştı: 3’ü Çocuk, 6 Yaralı

Kaynak: AA