Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Çin'de üretilen elektrikli arabalara yönelik sübvansiyon karşıtı soruşturmanın bitirildiğini ve bu ülkeden AB’ye elektrikli otomobil ithalatına 5 sene için kesin karşıt vergiler getirildiğini bildirdi.
Söz konusu soruşturma neticesinde Çin'deki elektrikli otomobil değer zincirinin haksız sübvansiyondan yararlandığının belirlendiğine dikkat çekilen açıklamada, bunun AB'deki üreticileri ekonomik zarara uğrattığı kaydedildi.
Açıklamada, ek vergilerin AB Resmi Gazetesinde yer aldıktan bir gün sonra geçerli olacağı, bu süreçte Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarıyla uyumlu bir çözüm geliştirmek için çalışmaların süreceği bildirildi.
Karardan Tesla da Etkilendi
Tesla'nın Çin'de üretilen modellerine yüzde 7,8, BYD'ye yüzde 17, Geely’e yüzde 18,8, soruşturmada iş birliği yapan üreticilere yüzde 20,7, SAIC ve iş birliği yapmayan diğer firmalara ise yüzde 35,3 oranında ek vergi getirildiği belirtilen açıklamada, 4 Temmuz'dan bu zamana uygulanan geçici vergilerin ise tahsil edilmeyeceği ifade edildi.
Son senelerde Avrupa ülkelerinde satışa sunulan elektrikli otomobillerde Çinli üreticilerin payı hızla artıyordu. Çin'de üretilen düşük fiyatlı ve sübvanse edilmiş elektrikli araçların satışları rakiplerini solluyordu.
AB Komisyonu, temmuzda Çin'de üretilen elektrikli arabaların Birlik üyesi ülkelere ithalatında geçici ilave vergi uygulamaya başlanacağını duyurmuştu. Karar öncesinde AB, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 10 vergi koyuyordu.
Son vergi oranları da yürürlükteki yüzde 10'un üstüne konacak.
Toplamda yüzde 45,3’e varan vergilerin 30 Ekim'de AB Resmi Gazetesinde yayımlanması ve 31 Ekim'den itibaren geçerli olması bekleniyor.