Avrupa medyasına sızan bilgilere göre, Avrupa Birliği (AB), 24 Şubat tarihinde 3. yılına girecek Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle Rusya'ya yönelik 16. yaptırım paketinin ayrıntılarını netleştirmeye başladı.

Bu kapsamda, AB Komisyonu, birliğe üye ülkelere Rusya'dan alüminyum ithalatının yasaklanmasını da içeren bir paket sunmaya hazırlanıyor.

Diğer yandan, AB, daha önce alüminyumun tel, boru ve folyo halinde ithalatını yasaklamış, fakat birincil alüminyum ithalatını devam ettirmişti.

Ayrıca, AB üyesi 10 ülke, Rusya'dan gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatının en kısa sürede yasaklanmasını talep ediyor.

ABD’den Rusya’ya Kötü Haber: Yaptırımlar Genişletiliyor ABD’den Rusya’ya Kötü Haber: Yaptırımlar Genişletiliyor

Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, İrlanda, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya ve İsveç, Rusya'nın Avrupa'ya yakıt ihracatının önlenmesini, Rus LNG tankerlerinin limanlara girişine yasak getirilmesi talebini yüksek sesle dillendiriyor.

Rus Gazı için Henüz Bir Kısıtlama Söz Konusu Değil

Rusya'dan deniz yoluyla petrol ithalatını yasaklayan AB, henüz Rus gazına yönelik kısıtlayıcı tedbir kararı almadı.

16'ncı yaptırım paketi çerçevesinde Rus petrolünü taşıyan bütün gemilere kısıtlama uygulanması ve uluslararası ödeme sistemi SWIFT'e bazı sınırlar konması da görüşülen tedbirlerin içinde yer alıyor.

Öte yandan, yeni yaptırımların onaylanması için AB ülkelerinin oy birliğini sağlaması gerekiyor.

AB, Şimdiye Kadar Rusya’ya 15 Yaptırım Paketi Uyguladı 

AB, savaş gerekçesiyle şimdiye kadar Rusya'ya yönelik 15 yaptırım paketini hayata geçirdi.

Bu çerçevede Rusya'ya, ticaret, finans, petrol ve kömür de dahil enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünler ile altın ve elması da içeren geniş yelpazeye yayılmış kısıtlamalar getirildi.

Deniz yoluyla taşınan ham petrol ile bazı petrol ürünlerinin Rusya'dan AB'ye yollanmasına ilişkin yasak, bazı Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarılması ve çok sayıda yayın kuruluşunun çalışmalarının askıya alınması da uygulanan yaptırımlar arasında yer alıyor. AB'nin yaptırım listesinde 2 binden fazla kişi ve kurum bulunuyor.

Kaynak: AA