ABD'li yazar Adam Fawer, "Olasılıksız", "Empati" ve "Oz" gibi eserleriyle tanınmasının ardından, yeni kitabı "Mobius"u Türk okuyucularıyla buluşturuyor.
New York'ta yaşamını sürdüren Fawer, Pennsylvania Üniversitesi'nde hem lisans hem de lisansüstü eğitim aldıktan sonra, Stanford Graduate School of Business'da MBA derecesini tamamladı.
Kariyeri boyunca Sony Music, J.P. Morgan ve en son About.com gibi çeşitli kuruluşlarda çalışan Fawer'in ilk eseri "Olasılıksız", 18 dile çevrildi ve 2006 International "Thriller Writers Ödülü"nde "En İyi İlk Roman" ödülünü kazanmayı başardı.
April Yayıncılık'tan çıkan yeni romanı için İstanbul'da imza etkinlikleri düzenleyen Fawer, yazarlık kariyeri ve çalışmalarına dair düşüncelerini paylaştı.
Yazar, 20 yıl boyunca start-up ekosisteminde çalıştığını belirterek, bu deneyimin kaderle olan bağlantısını okuyucularına aktarmak istediğini dile getirerek, "Hoşuma gitsin ya da gitmesin, önümdeki yarım saat boyunca orada oturup yazıyorum" şeklinde konuştu.
Yeni eseri "Mobius"ta zamanda yolculuk temasını ele alan Fawer, okuyucuları sıkmayan bir anlatım tarzı geliştirdiğini belirterek, uzun açıklamalardan kaçındığını ve karakterle beraber okuyucunun merakını artırmayı hedeflediğini ifade etti.
Fawer, kitabındaki ilham kaynaklarına da değinerek, "Hayatınızın sorumluluğunu almak zorundasınız. Kitabımı oluşturan ilham gerçekten kendi hayatımdan ve ailemden, start-up süreçlerimden geliyor. Bu konuları işlerken zamanda yolculuk teması iyi bir uyum sağladı" dedi.
Yazma sürecinde yaşadığı zorlukları rutinlere bağlayan Fawer, "Bir günü bile asla atlamamak gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden bir rutine sahip olmayı seviyorum. Egzersiz yapmak gibi; canınız çekmese bile spor salonuna gitmek zorundasınız. Hoşuma gitsin ya da gitmesin, önümdeki yarım saat boyunca orada oturup yazıyorum. Bu beni sürekli bir şeyler ifade etmeye zorluyor" diye ekledi.
"Yeni romanımı Türk okurlarıyla buluşturmak harika bir duygu" diyen Fawer, yazma rutinlerinin son dönemde değiştiğini belirterek, "Günde iki saat, 30 dakikalık aralıklarla çalışmayı seviyorum. En büyük rutinim bloklar halinde yazmak. Kendime zaman ayırıyor, molalarda satranç oynuyorum. Yeni romanımı Türk okurlarıyla buluşturmak beni çok mutlu ediyor. Yaptığım iş için takdir edilmek çok hoş. Bu benim için paha biçilmez bir şey, gurur verici ve hayatımdaki en özel deneyimlerden biri" ifadelerini kullandı.
Altı yaşındayken bağışıklık sorunları nedeniyle hastalanan Fawer, şunları ekledi:
"Çocukken çok hastaydım ve görme yeteneğimin çoğunu kaybettim. Hastanelerde geçen çocukluğumun bir kısmında etkili bir şekilde kördüm. Kitapları kasetten dinlerdim. 1970'lerde görme engelliler için sesli özel kitaplar vardı. Kapana kısılmıştım ve bu yüzden hikayelere aşık oldum. Bir hastane yatağında sahip olduğum tek şey hikayeydi. Benim kahramanlarım hikaye anlatıcıları, yani yazarlar oldu. Çok ünlü bir yazarın kitabını okudum ve bunun saçma olduğunu düşündüm. 'Bundan daha iyisini yazabilirim' dedim."
Fawer, kitaplarının ilgi görmesinin nedenleri arasında "Olasılıksız"ın temasını da göstererek, "Kader, kuantum ve özgür iradenin etkili olduğu konular, 'Olasılıksız'ın çok satmasının sebeplerinden biri. 'Empati' ve 'Oz' da bu nedenle ilgi gördü. 'Mobius', aslında yeni bir dönemin başlangıcını simgeliyor. Çünkü tam anlamıyla 'Olasılıksız' denginde veya onu aşan bir hikaye ile karşı karşıyayız" şeklinde bir açıklama yaptı.
Ünlü yazar, bugün Akasya AVM'deki D&R mağazasında saat 15.00'te, yarın ise D&R İstinyePark'ta okuyucularıyla buluşarak kitaplarını imzalayacak.