Ali Mümtaz Arolat, Türk edebiyatının önemli şairlerinden biridir. 23 Temmuz 1897'de İstanbul'un Cihangir semtinde doğmuştur. Babası, I. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi'nde görev yapmış olan Hasan İzzet Paşa'dır. Ali Mümtaz Arolat, eğitimine Burhan-ı Terakki Mektebi'nde başlamış ve Galatasaray Lisesi'nde devam etmiştir. Şiire olan ilgisi küçük yaşlardan itibaren belirmiş ve Galatasaray Lisesi yıllarında ilk şiir denemelerini yapmıştır. Şiirleri Seza takma adıyla Şair ve Nedim dergilerinde yayımlanmıştır.

I. Dünya Savaşı sırasında lise eğitimini yarıda bırakarak savaşa katılmıştır. Savaştan sonra Ticaret Lisesi'ni tamamlamış ve çeşitli bankalarda çalışmıştır. 1923 yılında Binbaşı Mehmet Nuri Bey ve Güzide Hanım'ın kızı Fitnat Hanım ile evlenmiş ve bu evlilikten beş erkek çocuğu sahibi olmuştur.

Serenay Sarıkaya, Ayşe Barım Soruşturması Kapsamında İfade Verdi Serenay Sarıkaya, Ayşe Barım Soruşturması Kapsamında İfade Verdi

Ali Mümtaz Arolat, edebi kariyerine Celal Sahir'in yayımladığı Kitaplar dergisinde Ali Hasan adıyla başlamıştır. Daha sonra kendi adıyla Yeni Mecmua ve Dergâh dergilerinde yazılar yazmıştır. Özellikle Dergâh dergisinde 42 şiiri yayımlanmış ve bu dergide en çok şiir yayımlayan şairlerden biri olmuştur. Şiirlerinde genellikle aşk, ölüm, özlem, karamsarlık, yalnızlık, tabiat ve umut gibi temaları işlemiştir.

1926 yılında "Bir Gemi Yelken Açtı" adlı ilk şiir kitabını yayımlamıştır. Daha sonra 1960 yılında "Hayal İkliminden Dönen Diyor Ki" adlı ikinci şiir kitabını yayımlamıştır. Şiirlerinde başlangıçta hece ölçüsünü kullanmış ancak daha sonra serbest vezne geçmiştir. Üçlüklerle birçok şiir yazmış ve terza-rima gibi kurallı şiir örnekleri vermiştir.

Ali Mümtaz Arolat, 1962 yılında İş Bankası'ndaki görevinden emekli olmuş ve 4 Eylül 1967 tarihinde İstanbul'da hayata veda etmiştir. Mezarı İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı'ndadır. Ali Mümtaz Arolat'ın torunlarından biri ünlü şarkıcı Metin Arolat'tır.

Muhabir: Necmettin Kurucu