Almanya hükümeti, yılın üçüncü çeyreğine dair ekonomik göstergelerin ülke ekonomisinin durgunluk içinde kalmaya devam ettiğini belirtti. 

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, ülke ekonomisiyle ilgili hazırladığı aylık raporunu kamuoyuyla paylaştı. 

Raporda, Almanya'nın gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) üçüncü çeyrekte bir kez daha küçülmesinin olası olduğu ifade edilerek, “Zayıf ekonomik performansın, 2024’ün ikinci yarısına kadar devam etmesi ve ardından kademeli bir büyüme ivmesi görülmesi bekleniyor” yorumu yer aldı. 

Rapora göre, 2024 yılında ekonomideki toparlanma büyük ölçüde özel tüketimdeki artıştan kaynaklanacak. Ayrıca, Temmuz ve Ağustos aylarında perakende satışlarda gözle görülür bir iyileşme olduğu da vurgulandı. 

Raporda ayrıca özel tüketimin “belirli ölçüde” istikrar kazandığı belirtilse de, "İş güvenliği endişeleri ve jeopolitik riskler, tüketici güveninin kalıcı bir iyileşme göstermesi önündeki en büyük engel olmaya devam ediyor" ifadesi kullanıldı. 

Yıl boyunca dış talepten kaynaklanan bir canlanma beklentisi vurgulanırken, ihracatta artışın özellikle yatırım büyümesindeki dönüşle destekleneceği belirtildi. 

Paranın Dolaşım Hızının Ekonomiye Etkisi Paranın Dolaşım Hızının Ekonomiye Etkisi

Bakanlığın raporunda şu değerlendirme yapıldı:  

“Ekonomik toparlanmanın, başlangıçta özel tüketimdeki artışla sağlanması, daha sonraki dönemde ise dış talebin canlanmasıyla ihracatın güçlenmesi ve yatırımlarda iyileşme bekleniyor." 

Almanya Ekonomisi Resesyon Tehdidi Altında 

Almanya ekonomisi, yüksek faiz oranları, ekonomik koşullar ve yapısal değişimlerle mücadele etmeye devam ediyor. İkinci çeyrekte düşen yatırımlar nedeniyle ekonomi yüzde 0,1 daraldı. 

Almanya Merkez Bankası, üçüncü çeyrekte daha düşük büyüme beklerken, Ifo Ekonomi Araştırma Enstitüsü de GSYH’de daha fazla küçülmenin mümkün olduğunu belirtti. 

Eğer Almanya ekonomisi üçüncü çeyrekte küçülme kaydederse, teknik resesyona girmiş olacak. Teknik resesyon, “iki çeyrek üst üste ekonomik daralma” olarak tanımlanıyor. 

Almanya, 10 yıllık bir büyüme sürecinin ardından, 2020'de, 2009'dan beri ilk kez resesyon yaşamıştı. 

5 Eylül'de Ifo, Almanya’nın 2024 ve 2025 yıllarına yönelik büyüme tahminini zayıf yatırım ve sipariş durumu nedeniyle yüzde 0,4’ten sıfıra indirmişti. 

Geçen yıl Alman ekonomisi, yüksek enflasyonun tüketici alım gücünü zayıflatması, enerji fiyatlarının yükselmesi, azalan yatırımlar ve yüksek faiz oranları gibi sebeplerle yüzde 0,3 oranında daralmıştı. Almanya, G7 ülkeleri arasında küçülen tek ekonomi olmuştu ve eğer bu yıl da küçülme devam ederse, yine aynı durumda olacak.

Kaynak: AA