Almanya’da firmaların ihracat beklentileri, Ekim ayında arka arkaya beşinci kez kötüleşmeye devam etti.
Ekonomi Araştırma Enstitüsü’nün (Ifo) yaptığı Ekim ayı ihracat beklentileri anketine göre, Almanya'da Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, Eylül ayında eksi 6,5 puandayken Ekim’de 0,2 puan daha gerileyerek eksi 6,7’ye indi. Bu düşüşle birlikte endeks, Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine ulaşmış oldu.
Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, ihracat sektöründeki durgunluğun sürdüğüne işaret ederek, “Alman şirketleri, diğer ülkelerde yaşanan olumlu ekonomik gelişmelerden şu anda yararlanamıyor. İhracat sektöründe zor bir dönemden geçiliyor” dedi. Wohlrabe, özellikle otomotiv ve metal sektörlerinde belirgin bir ihracat düşüşünün öngörüldüğünü belirtti.
Ocak-Ağustos döneminde Almanya’nın ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,9 oranında düşüş kaydederek 1 trilyon 61 milyar euro seviyesine geriledi. Zayıf dış ticaret, Almanya’nın resesyon tehlikesiyle karşı karşıya olmasının önemli sebeplerinden biri olarak görülüyor.
Ülke ekonomisi, yüksek faiz oranları, yapısal sorunlar ve konjonktürel riskler gibi faktörlerle büyüme konusunda zorlanıyor. Bu nedenle yılın ikinci çeyreğinde yatırımlardaki düşüşle birlikte ekonomi yüzde 0,1 küçüldü.
Bundesbank ise 24 Ekim’de, yaz aylarında Alman ekonomisinin küçülmeye devam ettiğini ve son çeyrekte de ekonomik faaliyetlerde zayıflık beklediklerini açıkladı. Almanya, eğer üçüncü çeyrekte de küçülme yaşarsa, ardışık iki çeyrekte küçülme anlamına gelen teknik resesyona girmiş olacak. Bu durumun netleşmesi için üçüncü çeyreğe ait GSYH verileri 30 Ekim’de kamuoyuna açıklanacak.
Almanya, 10 yıllık büyümenin ardından, 2020’de küresel salgının etkisiyle 2009’dan beri ilk kez resesyona girmişti. Ifo Enstitüsü, Eylül ayında ülkenin 2024 büyüme tahminini, sipariş ve yatırım eksikliği nedeniyle yüzde 0,4’ten sıfıra düşürdüğünü duyurmuştu. IMF de 22 Ekim’de, Almanya için 2023 büyüme beklentisini yüzde 0,2’den sıfıra çekti.
Alman ekonomisi, yüksek enflasyon, enerji fiyatlarındaki artış, zayıf dış talep ve faiz oranlarının etkisiyle geçen yıl yüzde 0,3 daralma yaşamış ve G7 ülkeleri içinde küçülen tek ekonomi olmuştu.
2024’te de aynı durumun yaşanması halinde Almanya, yine G7’de daralan tek ülke olarak öne çıkacak. Alman hükümeti, “Büyüme Girişimi-Almanya için Yeni Ekonomik Dinamikler” adıyla bir paket hazırlayarak ekonomiyi canlandırmayı hedefliyor. Bu plan, rekabet gücünün artırılması, bürokrasinin azaltılması ve enerji piyasasında verimliliğin sağlanması gibi önlemler içeriyor.