Türkiye’de Süt Üretimi Eylülde Yüzde 14,9 Arttı Türkiye’de Süt Üretimi Eylülde Yüzde 14,9 Arttı

Almanya’nın tanınmış ekonomik araştırma kuruluşu Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Ekim ayına ilişkin sipariş yetersizliği verilerini açıkladı. Ifo'nun anketine göre, bu ay Alman şirketlerinin yüzde 41,5’i sipariş eksikliği yaşadığını belirtti. Bu oran, Temmuz ayında yüzde 39,4 iken Ekim ayında 2,1 puan artış gösterdi. Böylelikle, Almanya’daki sipariş açığı, 2009'daki finansal krizden bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. 

Ifo’nun açıklamasında, “2009 finansal krizinden bu yana bu kadar kötü bir durum gözlemlenmemişti. Kovid-19 döneminde bile böyle yüksek bir sipariş eksikliği yaşanmamıştı” ifadesi dikkat çekti. Özellikle imalat sektöründe şirketlerin yüzde 47,7’sinin siparişlerde azalma yaşadığı, metal üretimi ve işleme sektöründe ise bu oranın yüzde 68,3’e kadar çıktığı kaydedildi. 

Hizmet sektörü de bu durumdan etkilenerek sipariş açığı oranını yüzde 31,2’den yüzde 32,1’e yükseltti. Özellikle taşımacılık sektörü düşük sanayi faaliyetlerinden olumsuz etkilenirken, iş gücü talebindeki zayıflık sebebiyle işe alım ajanslarının üçte ikisi sipariş yetersizliği bildirdi. 

Ifo Makroekonomi ve Araştırmalar Merkezi Müdür Yardımcısı Klaus Wohlrabe, sipariş yetersizliğinin Alman ekonomisinin toparlanma sürecini engellediğini belirtti. Wohlrabe, “Sipariş defterlerinin dolması için önümüzde uzun bir yol var” diyerek toparlanmanın zamana ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti. 

Alman ekonomisi ise yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,3 küçülmenin ardından üçüncü çeyrekte yüzde 0,2 büyüme göstererek teknik resesyondan çıkmayı başardı. Ancak, özellikle imalat sektöründeki uzun süreli yavaşlama Almanya ekonomisini diğer ülkelere kıyasla daha kırılgan bir hale getiriyor.  

Ülkenin imalat sektörü, ekonominin yaklaşık beşte birini oluştururken, küresel ekonomideki yavaşlama, Çin’in rekabeti ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası artan enerji fiyatları gibi etkenlerden olumsuz etkileniyor. 

Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası Avro Bölgesi'nde yükselen enflasyon nedeniyle artan faiz oranları, Alman şirketlerin yatırım yapma hevesini kırarken, başta Çin ve Türkiye gibi ülkelerin Alman mallarını daha fazla üretmeye başlaması, sanayi sektörünün büyümesini engelliyor. 

Geçen yıl alışılmadık şekilde yüksek enflasyonun satın alma gücünü azaltması, enerji fiyatlarının artması, yatırımların azalması ve dış talebin zayıf kalması gibi nedenlerle Almanya ekonomisi yüzde 0,3 daralma yaşamıştı. Almanya, G7 ülkeleri arasında küçülen tek ekonomi olmuştu. Hükümet, bu yıl ekonominin yüzde 0,2 oranında küçülmesini bekliyor. Almanya, bu yıl da küçülme yaşarsa 2023'te olduğu gibi G7 ekonomileri arasında daralan tek ülke olmaya devam edecek. 

ABD Başkanı olarak yeniden göreve gelmesi durumunda Donald Trump, Almanya ekonomisini etkileyecek gümrük vergilerini ciddi ölçüde artıracağını belirtmişti.

Kaynak: AA