Türklerin önemli başarılarında rol oynayan, birçok savaşta galibiyet kazanılmasına katkıda bulunan atlara günümüzde ilgi yoğun bir şekilde artmaktadır.

Binicilik sporunun psikolojik yararlarının yanında fiziksel birçok yararı daha bulunuyor. İki canlının birlikte yaptığı tek spor olan bu sporu her yaştan kişiler yapabiliyor.

At binmek kalp, damar sağlığı ve kasların gelişimi için oldukça fayda sağlıyor. Duruş bozukluğunu düzeltme konusunda da etkili bir spor olarak biliniyor. Aynı zamanda, atı doğru yönlendiriyor olmak koordinasyon yeteneğine katkıda bulunuyor.

Çankaya Binicilik Klubü binicilik antrenörü Gökhan Güç, binicilik sporunda yaş farketmeksizin sağlıklı her bireyin bu sporu yapabileceğini belirterek, “3 yaşından büyük her çocuk için bu spora başlamak mümkün. Hatta çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri için imkanı olan her çocuğun 3 yaşından sonra binicilik sporuna başlamasını öneriyoruz. Çünkü özellikle eğitim verdiğimiz çocukların burada atlarla geçirdikleri zaman diliminde çok mutlu olduklarını, keyifli ve kaliteli zaman geçirdiklerine birebir tanık oluyoruz. Klübümüze eğitime gelen herkes atlarla doğrudan iletişim kurma, onları sevme, onlarla bol bol fotoğraf çekinme imkânı buluyor” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda kız çocuklarının daha fazla ilgi gösterdiğine de vurgu yaptı.

Binicilik Aynı Zamanda Bir Terapi Yöntemi

Biniciliğin sadece spor dalı olmadığı aynı zamanda da bir terapi yöntemi olduğunu belirten Güç, “Çocukların burada aldıkları binicilik eğitimi fiziksel gelişimlerine yarar sağlarken aynı zamanda bir terapi yöntemi oluyor. Son dönemlerde popülerleşen hippoterapi yöntemi ile birçok rahatsızlık tedavi ediliyor.”

“Eğitimler Hedef Odaklı Veriliyor”

Eğitimlerin hedef odaklı verildiğini belirten antrenör şunları kaydetti;

Çocuklarını binicilik eğitimi için klübümüze getiren velilere öncelikle hedeflerini soruyoruz. Ata dörtnal seviyesinde binme eğitimi isteyenlere ona göre, engel atlamak isteyenlere de ona göre bir yol haritası çiziyoruz. Yani eğitimlerimiz hedef odaklı veriliyor.

Gökhan Güç, özellikle binicilerin güvenliğinin önemli olduğunu ve gerekli tog (kask) ve koruyucu yelek gibi ekipmanları kendilerinin temin ettiğini belirtti.

Çocuklarını at bindirmeye gelen veliler yalnızca çocuklarının değil kendilerinin de keyifli vakit geçirdiklerini belirtiyor. Aynı zamanda çocuklarının başarılarından gurur duyduklarını söylüyorlar.

Yalnızca Ata Binmek Değil, Atların Bakımı da Öğretiliyor

Gökhan Güç, “Öğrencilerimize eğitimlerde yalnızca atın üstünde durmayı değil aynı zamanda ata yaklaşımın nasıl olması gerektiğini, tımarlamayı, beslenme kurallarını ve sağlık ihtiyaçlarını da uluslararası kurallara göre en iyi şekilde öğretmeye çabalıyoruz. Çünkü iyi bir binici olmak yalnızca atın üstünde durabilmek değil, atın tüm bakımlarından haberdar olmak, atın malzemelerinin neler olduğunu, manej ve ahır kurallarını da eksiksiz bilmektir.” dedi.

Binicilik kursları dışında çocuk ve yetişkinler için bireysel olarak pony ve at gezintileri pazartesi günü hariç haftanın her günü yapılabiliyor.

Eğitim fiyatları ise hafta içi ve hafta sonu için veya ders paketine göre değişiklik gösteriyor.

Çankaya Parkı içinde 2500 metrekare alan üzerine kurulan Pony Park, 600 metrekarelik kapalı biniş alanı, 100 metrekare ahır ve 90 metrekarelik dershane ve veli bekleme odalarına sahip. Pony Park'ın açılışı ise 2016 yılında yapılmıştı.

Binicilik sporu insan sağlığına fiziksel veya psikolojik birçok anlamda yarar sağlıyor. Türkiye’de son dönemlerde bu sporu yapmak için sunulan imkânlar da artmış durumda.

Binicilik sporuna yaş fark etmeksizin başlamak isteyen her birey, yaşadığı şehirde bulunan binicilik kulübünde eğitimlerini alabiliyor.

Ankara Güncel Hava Durumu Tahminleri – 18 Ekim 2024 Ankara Güncel Hava Durumu Tahminleri – 18 Ekim 2024

Biniciler bu eğitimler sonunda Türkiye Binicilik Federasyonunun gerçekleştirdiği Lisans sınavında başarılı olmaları durumunda, lisanslı sporcu olabiliyorlar. 

Muhabir: Ebrar Çelik