Hintli doktor Madan Kataria tarafından 1995 yılında geliştirilen kahkaha yogası, Ankara'da eğitmen Şengül Esen Demir tarafından hayata geçiriliyor.
Nefes ve ritim teknikleriyle yapılan kahkaha yogası ile katılımcıların stresinin azalmasına ve mutluluk hormonlarının artmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydeden kahkaha yogası eğitmeni Demir, kahkaha yogasının bilimsel temellere dayandığını belirtti.
Demir, "İçinde nefes çalışmaları, ritimler var. Bedeni hareketlendirirken, çocuksu oyunlarla, 'mış gibi' atılan kahkahalarla vücut kimyamızı değiştiriyoruz. Çünkü beyin, 'mış' ile gerçeği ayırt edemiyor. Dolayısıyla mutluluk hormonlarının kapakları açılıyor, bağışıklık sistemi güçleniyor, kan akışımız hızlanıyor ve yaşam kalitemiz artıyor" bilgilerini verdi.
Katılımcılar Kahkaha Yogasının Sonuçlarından Memnun
Kahkaha yogasında atılan yapay kahkahaların beyin tarafından gerçek olarak algılandığı yöntemi uygulayan katılımcılar da stres seviyelerinin düştüğünü, bağışıklık sistemlerinin güçlendiğini ve genel yaşam kalitelerinin arttığını ifade ediyor.
Etkinliğe katılan Sema Melike Koç, yoga seanslarının ardından hafiflediğini belirterek, "Şu anda her şeyden sıyrılmış ve gerçekten hafiflemiş hissediyorum. Bütün seanslardan sonra da bu hafifliği hep birlikte hissediyoruz, çok kıymetli. Çok ciddi bir teknik ve aynı zamanda hocamın da sıklıkla bahsettiği gibi matematiği olan, adım adım izlenmesi gereken bir süreç" diyerek herkesi kahkaha yogasına katılmaya davet etti.
Kahkaha atmanın üzerindeki baskıyı kaldırdığını ifade eden bir diğer katılımcı Tuba Sakarya ise "Kahkaha atmak muhteşem hissettiriyor. Zaten eğitime giriş amacım da buydu. Senelerdir o kadar baskılanmışız ki, kahkaha sanki vücudu tamamen serbest bırakan bir teknik gibi. Tamamen kendin olmanı, anda kalmanı ve başkalarıyla paylaşarak mutlu olmanı sağlıyor" değerlendirmelerini yaptı.
Ankara'dan son dakika haberleri için bizi takip edin!