ASELSAN, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde cirosunu geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14 oranında reel bir büyümeyle 60,7 milyar liraya çıkardı. 

Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre, ASELSAN 2024 yılının üçüncü çeyreğine ait enflasyon muhasebesiyle düzenlenmiş mali sonuçlarını paylaştı. Şirketin açıklamasına göre, 2024 yılının aynı döneminde ciro geçen yıla göre yüzde 14’lük bir artışla 60,7 milyar liraya ulaştı. 

Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karı (FAVÖK) marjı yüzde 24 olan ASELSAN’ın net kâr marjı da yüzde 10'a çıkarak önceki yılın yüzde 8'lik seviyesini geride bıraktı. 

2024 yılının ilk dokuz ayında ASELSAN, Güdüm ve Aviyonik Sistemleri, Hava Savunma Sistemleri, Deniz Sistemleri, Haberleşme Sistemleri, Radar ve Elektronik Harp Sistemleri ile Kent Güvenliği Sistemleri gibi önemli projelerde kayda değer ilerlemeler kaydetti. 

Şirketin brüt karı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26 artış gösterdi. FAVÖK, 2023’ün üçüncü çeyreğine göre yüzde 13 artarak 14,4 milyar lira seviyesine çıktı. 

ASELSAN ayrıca güçlü öz kaynak yapısını korumayı başardı. 2023 yıl sonuna göre yüzde 4 artışla öz kaynaklarını büyüten ASELSAN, aktiflerine oranla öz kaynaklarının yüzde 59 seviyesinde olduğunu duyurdu. 

Odeabank Satıldı, Yeni Sahibi Kim Oldu? Odeabank Satıldı, Yeni Sahibi Kim Oldu?

2024 yılı boyunca ciro, brüt satış karı, FAVÖK ve bakiye sipariş gibi birçok finansal göstergede pozitif sonuçlar elde eden şirket, bu dönemi başarılı bir şekilde tamamladı. ASELSAN, oyun değiştiren teknolojiler üretme vizyonuyla ihracat odaklı büyümeye devam ederken, yatırımcı sunumunda gelecek beklentilerini de doğruladı. 

Şirket, yeni sözleşmeler imzalamadaki ivmesini sürdürerek 2024’ün ilk dokuz ayında toplam 3,2 milyar dolar değerinde sözleşme imzaladı. Böylelikle ASELSAN’ın bakiye siparişleri 2023 yıl sonuna göre yüzde 15 artış göstererek 12,6 milyar dolar seviyesine ulaştı. 

2024’ün dokuz ayında ASELSAN, her biri 50 milyon doların üzerinde olan 2,4 milyar dolarlık 17 büyük sipariş aldı. Aynı dönemde imzalanan yurtdışı sözleşmelerin tutarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52 arttı. 

ASELSAN’ın 2024 yılının ilk çeyreğinde elde ettiği önemli siparişler arasında şunlar yer aldı: 

“Uluslararası bir müşteriyle yapılan Akıllı Ulaşım Sistemleri ihracat sözleşmesi, güdüm kitleri ve hava elektro-optik sistemlerinin uluslararası kullanıcıya satışı, TCDD Taşımacılık ile imzalanan araç üstü sinyalizasyon ekipmanı tedariki anlaşması, Milli Savunma Bakanlığı ile yapılan Akıllı Mühimmat Tedariki sözleşmesi ve Savunma Sanayii Başkanlığı ile yapılan Yakın Hava Savunma Sistemleri Tedariki sözleşmesi.” 

Şirketin ikinci çeyrekte aldığı siparişler arasında ise Asya ve Orta Doğu’da savunma sistemleri için Elektronik Harp, Radar, Sonar Sistemleri ve Güdüm Kitleri ihracatı, TUSAŞ ile imzalanan uydu yüklerine yönelik sözleşmeler ve MİLGEM gemilerinin savaş sistemleri gibi projeler yer aldı. 

Üçüncü çeyrekteyse ASELSAN, Asya-Pasifik’te kara platformları ve deniz platformları için uzaktan komutalı silah sistemleri, radar, ataletsel navigasyon, dost-düşman tanıma sistemleri gibi yüklerin satışına yönelik sözleşmeler imzaladı. Aynı dönemde Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı ve ROKETSAN ile de çeşitli anlaşmalar yapıldı.

Kaynak: AA